Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Кои водещи тенденции за бъдещето на автоматизацията открои технологичното шоу CES 2024

22.01.2024   |   Начало»Събитията
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Изкуственият интелект очаквано беше водеща тема на световното изложение за потребителска електроника и иновативни технологии CES 2024, което се проведе от 9 до 12 януари т. г. в Лас Вегас.

 

Кои аспекти на AI платформите са от най-голям интерес за потребителската общност и какви други ключови тенденции в автоматизацията отрази тазгодишното издание на шоуто? Това изследват в актуална своя публикация от агенцията за маркетингови анализи в полупроводниковата индустрия и електронното производство Semiconductor Intelligence (SC-IQ).

 

Изкуственият интелект – иновативен, но рисков

 

От SC-IQ цитират резултатите от проучване върху нагласите относно изкуствения интелект сред потребителите в САЩ, оповестени официално от организаторите на изложението – Асоциацията за потребителски технологии (CTA), в рамките на специалната сесия от програмата CTA Tech Trends.

 

Над една трета от анкетираните определят изкуствения интелект като иновативна и футуристична технология. 65% от допитаните обаче са обезпокоени от рискове във връзка с поверителността на информацията, с която боравят AI платформите. 63 на сто от участвалите в изследването се опасяват от дезинформация, 60% от респондентите пък имат подозрения по отношение на сигурността и безопасността на приложенията.

 

Цели 59% от интервюираните се притесняват, че изкуственият интелект може да доведе до загуба на работни места. Според 74 на сто от попълнилите въпросника на CTA щатското правителство трябва да регулира стриктно безопасността на AI технологиите.

 

Иновациите в автоматизацията на CES

 

Значимостта на темата за изкуствения интелект и дискусията около ползите и рисковете от използването му категорично се отразява от профилите на изложителите на CES 2024, смятат анализаторите от Semiconductor Intelligence.

 

Като отчитат, че една и съща компания може да се регистрира като участник в експозицията в повече от една категория, от маркетинговата агенция споделят данни за броя на изложителите в отделните направления на технологичното шоу тази година. Според експертите те дават и адекватна картина на основните тенденции, които вълнуват бранша на потребителската електроника и крайните му клиенти в САЩ, а защо не и в глобален мащаб, тъй като събитието традиционно се отличава със силно хетерогенно международно участие и сред посетителите, и на щандовете.

 

 

А ето и какво показват статистиките относно броя на компаниите, представили иновации във водещите направления на изложението:

 

 • Изкуствен интелект – 957;
 • Умни уреди, системи и решения за интелигентен дом – 885;
 • IoT технологии/Сензори – 818;
 • Иновативни системи и устройства за превозни средства – 726;
 • Решения за интелигентни градове – 449;
 • Роботика – 395.

Повече за някои от най-интересните иновации в сегмента на роботиката, които бяха представени и отличени по време на шоуто, вижте в специалната статия на Robotics-Bulgaria.com по темата.

 

Какви новости демонстрираха изложителите

 

От Semiconductor Intelligence посочват, че сред основните тенденции, застъпени на CES 2024, са умните технологии за превозни средства и усъвършенстваната мобилност. Според анализаторите това е видно от факта, че най-голямата зона от конгресния и изложбен център в Лас Вегас с площ от над 65 хил. кв. м беше заделена за новости в тези две тематични области.

 

Сред водещите изложители в сегмента бяха редица световни автомобилни корпорации, като Hyundai, Kia, Mercedes-Benz и Honda, голям брой производители на агротехника и строителна механизация, включително John Deere, Caterpillar и HDHyundai, както и множество компании от всякакъв мащаб, доставящи компоненти и системи за превозни средства - инфотеймънт платформи, технологии за асистиране на водачите, както и решения за автономна мобилност. Сред изложителите с най-големи павилиони и специализирани оферти за автомобилния сектор беше и Qualcomm.

 

Други ключови тенденции в автоматизацията, отразени от експозицията, бяха:

 • Дигиталното здравеопазване;
 • Умните градски системи;
 • IoT технологиите и инфраструктурите,
 • Устойчивостта;
 • AI платформите и роботиката.

Темата за изкуствения интелект доминираше и на щандовете на основните изложители в сегмента на електрониката, както и в пресконференциите, семинарите и дискусиите в програмата на събитието. Интересни акценти в тази посока бяха слоганът на Samsung  "Изкуствен интелект за всички" в съчетание с концепцията за усъвършенствана сигурност в последното поколение умни устройства на компанията, както и персоналният й AI робот топка Ballie.

 

Сред останалите футуристични експонати в сегмента бяха още умни хладилници, прозрачни телевизори, интелигентни радари за незрящи, роботи домашни асистенти, умни матраци и дори интелигентни тоалетни – изобщо всякакъв род иновации в областта на решенията за домашна автоматизация, които с мощта на изкуствения интелект стават по-полезни и функционални от всякога.

 

Обзор на най-интересните акценти от изложението вижте във видеото:

 

 

     
Източник: SC-IQ, CTA; снимки: CES

Ключови думи: CES   CTA   SC-IQ   изкуствен интелект   автоматизация   AI технологии   умен дом   домашна автоматизация   роботика   потребителска електроника  

Област: Автоматизация  

ГЕМАМЕКС
Подобни статии
Atics
Ротек
ПАКС Сълюшънс ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Мехатроникс
Последно от Събитията

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмена публикацияПродуктови офертиБизнесВидео на седмицатаТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаПроектиТехнически статииЕ-книгиКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...