Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

ABB създава глобален хъб за разработката на AI и IIoT платформи с придобиването на босненската компания Meshmind

23.01.2024   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

ABB обяви плановете си да придобие мажоритарен дял от собствеността на базираната в Сараево високотехнологична фирма за софтуерна разработка Meshmind. Сделката се очаква да бъде финализирана в рамките на първото тримесечие на настоящата година, а финансовите й параметри остават конфиденциални.

С тази стъпка международната компания цели да постави фокус върху изследователската и развойната дейност (R&D) в сферата на изкуствения интелект, IIoT приложенията, софтуерно базираните платформи за автоматизация, машинното самообучение и компютърното зрение.

 

Балкански R&D център с глобален обхват

 

ABB планира да превърне базата на новоприсъединената фирма в ситуиран на Балканите глобален хъб за експертиза в тези области. Звеното ще се ангажира с развиването и усъвършенстването на AI базираните решения на ключовата дивизия за машинна автоматизация в структурата на ABB, известна като B&R. Сред целевите клиентски сектори са производството и логистиката, съобщават още от компанията.

 

"С това придобиване интегрираме в портфолиото си инженерен талант, познания и умения в сферата на изкуствения интелект и софтуерните услуги. Така ще формираме нов R&D център с международен обхват, който ще подпомогне и ускори разработката на иновативни решения за автоматизация под шапката на подразделението B&R", допълват от ABB.

 

Босненската Meshmind разполага с около 50 души висококвалифициран персонал, който ще си сътрудничи с екипа на B&R при проектирането и създаването на системи за машинно зрение, основани на алгоритми за дълбоко самообучение, инженерни инструменти с изкуствен интелект, IoT платформи за промишлени приложения и т. н. Новият R&D хъб ще се помещава в досегашното седалище на балканската компания в столицата на Босна и Херцеговина.

 

Актуалният фокус на ABB

 

"Базираните на изкуствен интелект роботика и автоматизация притежават мощта да трансформират индустрии и бизнеси, осигурявайки им несравнима гъвкавост и интелигентни възможности да се впишат в световните тенденции и да преодолеят глобалните предизвикателства във връзка с недостига на работна сила.

 

Чрез тази сделка демонстрираме ангажимента си да ускорим разработката на софтуерни и AI платформи, които да направят автоматизацията по-адаптивна и достъпна и да предложат устойчивост и издръжливост на предприятия от всякакви мащаби", подчертава президентът на дивизията на ABB за роботика и дискретна автоматизация Сами Атия.

 

 

От подразделението за машинна автоматизация B&R добавят, че придобиването се основава на вече съществуващото ползотворно партньорство между ABB и босненската софтуерна компания.

 

"Като част от по-широката ни екосистема, която обхваща университети, партньорски организации и стартъпи, новият хъб за изследователска и развойна дейност ще подсили капацитета ни в сферата на софтуерно и AI базираната автоматизация и ще ни позволи да създаваме по-ефективни решения за бъдещето на индустрията", споделя президентът на B&R Йорг Тайс.

 

Паралелно развитие на автоматизацията и роботиката

 

Придобиването на Meshmind бе обявено малко след скорошното присъединяване към структурата на ABB на ситуираната в Швейцария фирма Sevensense – разработчик на иновативна технология за 3D навигация с изкуствен интелект, предназначена за автономни мобилни роботи (AMR).

 

С тези две ключови инвестиции компанията трайно се насочва към интелигентната роботика и автоматизация с цел да предоставя на потребителите технологии за оптимизиране на производителността от ново поколение, обобщават от там.

 

     
Източник: ABB

Ключови думи: ABB   Meshmind   AI   IIoT   изкуствен интелект   софтуерни платформи   машинно зрение   дълбоко самообучение   автоматизация   роботика   Sevensense  

Област: Автоматизация  

ГЕМАМЕКС
Подобни статии
Atics
Ротек
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Мехатроникс
Е-книга Изкуствен интелект в индустрията
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмена публикацияПродуктови офертиБизнесВидео на седмицатаТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаПроектиТехнически статииКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...