Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Глобалният пазар на серводвигатели и сервозадвижвания се удвоява за десетилетие

05.12.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Двоен ръст на глобалния пазар на индустриални сервомотори, сервозадвижвания и сервоусилватели в периода от 2022 г. до 2032 г. очакват от маркетинговата агенция Precedence Research. В актуално свое проучване фирмата изчислява, че през миналата година този пазарен сегмент е бил на обща стойност 18,56 млрд. щатски долара, а прогнозата й за развитието му в следващото десетилетие е повече от смела.

 

Маркетолозите считат, че в контекста на актуалните тенденции и с оглед на динамичния ръст досега световният пазар на сервосистеми за задвижване ще достигне 36,41 млрд. долара в следващото десетилетие с комбиниран годишен темп на растеж от близо 7%.

 

Развитие на сегмента

 

"Непрекъснатият ръст в търсенето на решения за автоматизация в различни индустрии и технологичният напредък по отношение на ефективността и прецизността на управление при серводвигателите и сервозадвижванията е достатъчен повод да смятаме, че глобалният пазар ще нарасне експоненциално през идните години.

 

Популяризирането на Industry 4.0 концепциите и Internet of Things (IoT) технологиите е сред основните фактори за устойчивия ръст в сегмента. С все по-високата степен на автоматизация в производството логично расте и потребността от сервоуправляеми системи. Сервомоторите и задвижванията са основни техни компоненти, които позволяват фин контрол на движението и гарантират максимална работна и енергийна ефективност, което води до значителни икономии на средства в дългосрочен план", поясняват от Precedence Research.

 

Наскоро публикуваното пазарно изследване разглежда няколко основни типа системи в сегмента:

 

 • AC сервомотори;
 • Безколекторни DC сервомотори;
 • Колекторни DC сервомотори;
 • Линейни сервомотори;
 • AC сервозадвижвания;
 • DC сервозадвижвания;
 • Регулируеми сервозадвижвания и др.

Сред основните им приложения според данните на маркетинговите анализатори са: автомобилостроенето, секторът на електрическата мобилност, нефтено-газовата индустрия, здравеопазването и медицинската техника, опаковъчната промишленост, полупроводниковото и електронното производство, химическата индустрия и петрохимията и т. н.

 

 

"Двигателите" на пазара на серводвигатели

 

Възприемането на минимални стандарти за енергийни характеристики (MEPS) във все повече сектори е един от най-важните двигатели на пазарен ръст в сегмента на сервомоторите, сервозадвижванията и сервоусилвателите, отчитат от Precedence Research. Тази тенденция е в синхрон с все по-активното глобално търсене на "зелени" и устойчиви решения за индустрията, които да спомогнат за по-дълбоката й декарбонизация. Важен аспект са и финансовите ползи, които сервосистемите осигуряват за промишлените потребители, допълват експертите.

 

А ето и още няколко съществени заключения от глобалното проучване на агенцията:

 

 • Важен фактор за все по-повсеместната популяризация на сервотехнологиите е гъвкавостта, която осигуряват в сферата на механичната обработка с ЦПУ. При тях традиционни проблеми, като износването, характерно за традиционните зъбни предавки, ремъчни механизми и барабанни системи, вече не са от значение. Вследствие на по-голямата им механична издръжливост серводвигателите и задвижванията повишават производителността, надеждността и ефективността на оборудването;

 

 • Пазарното търсене накланя везните към продукти с приоритет върху пиковия въртящ момент, ускорението и компактния дизайн;

 

 • Все по търсени са усъвършенстваните сервосистеми със софтуерно осигуряване, подобрен хардуер и интелигентни функции;

 

 • Основни приложения на сервосистемите са: металообработката с ЦПУ, високотехнологичното машиностроене, индустриалната роботика и автоматизираното производство;

 

 • Стремежът към дигитализация във все повече държави по света прави правителствата по-ангажирани, а инвестиционната и бизнес среда в индустрията по-благоприятна, което ще позволи на редица съществуващи производители да разширят каталозите си, на много нови фирми да стъпят на пазара, както и на голям брой предприятия да модернизират технологичната си база със сервотехнологии.

 

Още изводи и тенденции

 

Според специалистите от Precedence Research водеща предпоставка за прогнозното удвояване на пазара на сервомотори и задвижвания е възприемането в международен план на множество стандарти относно повишаването на енергийната ефективност и намаляването на въглеродните емисии от все по-широк кръг страни и организации.

 

В допълнение, техническият прогрес в сегмента, който се провокира от интензивните иновационни процеси и активната научно-изследователска и развойна дейност на водещи производители и академични институции, ще продължи да разширява приложенията на сервосистемите в индустрията и производството, което логично ще доведе до устойчив ръст през следващите години.

 

Прогнозите на маркетолозите гласят още, че:

 

 • Най-голям комбиниран годишен темп на растеж ще бъде регистриран в подсегмента на AC серводвигателите;
 • Секторът на електромобилността ще става все по-ключов клиентски отрасъл;
 • Бурните темпове на автоматизация в индустрията в контекста на Industry 4.0 ще се запазят и през следващото десетилетие, а сервомоторите, задвижванията и усилвателите ще са сред най-търсените компоненти за роботи и автоматизирани машини и системи;
 • Сред водещите клиентски индустрии ще останат секторите за производство на електроуреди, ОВК системи, индустриални, сервизни и медицински роботи и промишлено оборудване;
 • Съществен дял от пазара до 2032 г. ще регистрират приложенията в нефтено-газовия сектор, където серводвигатели и сервозадвижвания се използват широко в производството на помпи, компресори и сондажно оборудване.

 

     
Източник: Precedence Research; снимки: Precedence Research, Dreamstime

Ключови думи: Precedence Research   серводвигатели   сервомотори   сервозадвижвания   сервоусилватели   автоматизация   роботика  

Област: Автоматизация  

ГЕМАМЕКС
Подобни статии
Atics
Ротек
ПАКС Сълюшънс ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Мехатроникс
Е-книга Изкуствен интелект в индустрията
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмена публикацияПродуктови офертиБизнесВидео на седмицатаТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаПроектиТехнически статииКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...