Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

IEC публикува стандарт и за безжична IO-Link комуникация със сензори и изпълнителни устройства

Този месец Международната електротехническа комисия (IEC) е публикувала стандарт за безжична комуникация с малки сензори и изпълнителни механизми чрез едноточков цифров комуникационен интерфейс, познат като IO-Link, съобщават от IO-Link консорциума на PI (Profibus & Profinet International) – една от най-влиятелните световни общности в сферата на индустриалната автоматизация и комуникация.

Стандартът IEC 61139-3:2023 е озаглавен "Промишлени мрежи. Едноточков цифров комуникационен интерфейс. Част 3: Разширения за безжични комуникации". Той допълва издадения миналата година IEC 61131-9 "Програмируеми контролери. Част 9: Eдноточков цифров комуникационен интерфейс за малки сензори и задвижващи механизми (SDCI)".

 

Новият документ, добил популярност като IO-Link Wireless, е въведен и от Българския институт за стандартизация (БИС) като prБДС EN IEC 61139-3:2023.

 

"Част 3 от серията IEC 61139 специфицира безжичен цифров комуникационен интерфейс. Това е разширение на технологията с едоточков цифров комуникационен интерфейс (SDCI), която е специфицирана в стандарта IEC 61131-9, по-известен като IO-Link. Този документ определя безжичните комуникационни услуги и протокола (физическия слой, слоя на звеното за предаване на данни и приложния слой в съответствие с еталонния модел ISO/OSI) за W-Masters ND W-устройства. Този документ не включва интегрирането в системите на по-високо ниво, като например полеви магистрали", поясняват от БИС.

 

Първата стандартизирана технология за IO комуникация

 

"IO-Link е първата стандартизирана в световен мащаб технология за IO комуникация със сензори и изпълнителни механизми. Мощната комуникация от точка до точка се основава на утвърдената в практиката трипроводна връзка между сензор и задвижващ механизъм без допълнителни изисквания по отношение на материала на кабела. IO-Link не е способ за комуникация чрез полева шина, а по-нататъшната еволюция на една съществуваща, изпитана и доказана технология за свързване на сензори и изпълнителни механизми", коментират от IO-Link Consortium.

 

IO-Link Wireless дефинира бърза и надеждна безжична комуникация между сензори, задвижвания и свързани базови станции в индустриални производствени среди. Така платформата се превръща в ключова технология за внедряване на гъвкави и усъвършенствани концепции за автоматизация от последно поколение, като Industry 4.0 приложения например, допълват от експертната общност.

 

 

Версия 1.1 на IO-Link Wireless е публикувана като "Безжични системни IO-Link разширения" през 2018 г. от IO-Link консорциума. През следващите години общността разработва цялостни разширения и по-нататъшни подобрения, както и свързана тестова спецификация.

 

Международен обхват

 

Ангажирани експерти от някои от водещите глобални компании, членки на IO-Link Consortium, си поставят за цел да превърнат последно разработената версия на IO-Link Wireless в международно признат стандарт на IEC. Инициативата получава подкрепата на Немската комисия по електротехника и електроника (DKE).

 

Същевременно Германското федерално министерство по икономическите въпроси и действията по климата (BMWK) промотира проекта "IOLW-4-IEC" като част от насоките за финансиране на програмата WIPANO (Трансфер на знания и технологии чрез патенти и стандарти) с помощта на IO-Link общността.

 

Успешното финализиране на международната стандартизация на IO-Link Wireless като IEC 61139-3 на 1 ноември т. г. въвежда в световната практика двата най-важни стълба на IO-Link технологията – последната версия (1.1.3) на спецификациите на интерфейса и разширенията за функционална безопасност (IEC 61139-2), уточняват от IO-Link Consortium.

 

Повече за IO-Link технологията вижте във видеото:

 

 

     
Източник: IO-Link Consortium

Ключови думи: IO-Link   IO-Link Wireless   сензори   задвижвания   изпълнителни механизми   изпълнителни устройства   комуникация   автоматизация  

Област: Автоматизация  

ГЕМАМЕКС
Подобни статии
Atics
Ротек
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Мехатроникс
Е-книга Изкуствен интелект в индустрията
Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмена публикацияПродуктови офертиБизнесВидео на седмицатаТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаПроектиТехнически статииКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...