Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Фесто Производство откри модерна лаборатория за изпитване и калибриране в ИЕЦ

24.10.2023   |   Начало»Проекти
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

С официална церемония в зала "Витоша" на Интер Експо Център днес бе открита нова Лаборатория за изпитване и калибриране (ЛИК) към Техническия инженерен център (TИЦ) на Фесто Производство в резултат на инвестиция на компанията от над половин милион лева. Представители на екипа ни бяха сред гостите на събитието и имаха възможност да разгледат базата и модерните съоръжения на новото звено.

 

Лабораторният комплекс е разположен в сградата на изложбения център на обща площ от 943 кв. м и включва функционални зони за провеждане на различни видове тестове, както и офис помещения. След преместването на ЛИК в ИЕЦ площта на лабораторията се удвоява и вече е близо 500 кв. м. В нея е изградена и специална система за сгъстен въздух, допълниха от Фесто Производство.

 

Акцентите от събитието

 

Д-р Андреас Хьолшер, ръководител корпоративно разработване на продукти на глобално ниво за компанията, подчерта, че в София е разположен най-големият развоен център на Festo извън Германия, който се нарежда дори преди този в Китай по площ на производството. Той допълни, че немският концерн планира да продължи непрекъснатото разширяване на международната си мрежа от развойни локации.

 

Част от плановете на компанията е Техническият инженерен център в България да продължава да расте, а екипът му да развива експертиза, свързана с нови технологии и решения, включително сензори, сервомотори, печатни платки, софтуер за периферни устройства, контролери, кабели, роботика, Life-Tec продукти и др., стана ясно още по време на събитието.

 

Програмата на церемонията по откриването включваше и обиколка на лабораторията за специализираните медии и гостите, в която посетителите се запознаха с високотехнологичните системи и установки за тестване на кабели, компоненти и продукти. Някои от изделията се изпитват в продължение на 20 хиляди часа преди да бъдат пуснати в продажба, за да се гарантира безупречната им надеждност и функционалност, разказаха от екипа на лабораторията.

 

 

Какви изпитвания ще се извършват?

 

Екипът на ЛИК на Festo в страната ни включва 17 квалифицирани служители, които извършват изпитвания на високотехнологични продукти за нуждите на различни сектори на индустрията, включително в сферите на електрическите средства за автоматизация, пневматичното задвижване и управление, електромагнитната съвместимост, биотехнологиите и др.

 

Основните компетенции на лабораторното звено са в следните области:

 

 • Дълготрайни електромеханични (сервомотори) и механични (цикли на огъване) тестове;
 • IP степен на защита - IPX5, IPX7, IPX8, IP69K;
 • Температурни и климатични тестове;
 • Механични, електрически и високоволтови тестове;
 • Тестове с измерване на поток и налягане за пропорционални вентили,
 • "LifeTech" изделия, сензори за налягане и поток;
 • Тестове за интернет комуникация между модулите на Festo (CPx-modules) -
 • EtherCat, EtherNet/IP, PROFINET;
 • Изработка на автоматизирани тестови установки за изпитване на електромагнитна съвместимост (ЕМС);
 • Автоматизиране на тестови ЕМС процеси – за ESD защита (от електростатичен разряд), защита от избухване, пренапрежение, радиочестотни изпитвания за устойчивост/емисии.

"Фесто Производство все повече се профилира в областта на електрониката и електрическите задвижвания – производство на високотехнологични продукти, модули за управление от последно поколение, изделия за медицинската индустрия. Синергията между Техническия инженерен център (ТИЦ) и производствените отдели е изключително важна за разкриването на потенциала на българското дружество и за това то да дава своя принос за стратегическото развитие на концерна Festo", добавиха от местното подразделение на компанията.

 

Историята на лабораторното звено започва през 2000 г.

 

Лабораторията за изпитване на Festo у нас започва дейността си през 2000 г. като част от отдел "Нови продукти", който бива наследен от Техническия инженерен център на компанията в България, а основната й цел е да подпомага развойния процес в страната ни.

 

Първите изпитвания са базирани на дейности, извършвани от един служител – температурни, високоволтови тестове за проверка на диелектричните свойства на продуктите, различни измервания на електрическите им параметри и др.

 

Три години по-късно в звеното са внедрени автоматизирани стендове за изпитване на електронни датчици и тестове на цикли на огъване на сурови кабели. Основните дейности са свързани с установяване на отклонения и изясняване на причините за дефекти при т. нар. сензори с рийд ампула.

 

"През 2008 г. ЛИК се обособява като отделна организационна единица в рамките на отдел "Нови продукти" към Фесто Производство, като заетата площ е около 110 кв. м. През следващите години екипът на лабораторията непрекъснато разширява своята експертност. Провеждат се тестове на сензори за поток и налягане в развойна фаза, на пропорционални вентили, позиционни трансмитери, цилиндрични превключватели и присъединителни кабели преди въвеждането им в производство. Съответно се увеличава и площта на лабораторията.

 

От 2019 г. се извършват и тестове за електромагнитна съвместимост. По това време се обособява и тестови екип от КИПиА инженери, чиято дейност е свързана само с LifeTech изделия. Лабораторията разполага вече и със зона за дълготрайни тестове на сервомотори, където тестването е с продължителност 5000 ч", разказаха още от компанията

 

     
Източник: TLL Media

Ключови думи: Фесто Производство   Festo Production   Festo   лаборатория   изпитване   калибриране   ЛИК   ИЕЦ   Интер Експо Център  

Област: Автоматизация  

ГЕМАМЕКС
Подобни статии
Atics
Ротек
ПАКС Сълюшънс ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Мехатроникс
е-книга Дигитални производствени иновации, март 2024
Последно от Проекти

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмена публикацияПродуктови офертиБизнесВидео на седмицатаТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаПроектиТехнически статииЕ-книгиКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...