Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

20 хил. евро за най-иновативното решение в сферата на интелигентната енергия за Industry 5.0

19.09.2023   |   Начало»Новини
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

От Клъстер "Мехатроника и автоматизация" анонсираха ново технологично предизвикателство на европейската мрежа за технологично и бизнес коопериране Enterprise Europe Network (EEN) под надслов "Интелигентна енергия за Industry 5.0".

 

Програмата е насочена към малки и средни предприятия, стартъп и спиноф компании на университети и изследователски институти, които са разработили готови за пазарна реализация концепции.

 

Инициативата, която се реализира с подкрепата на две водещи италиански компании в бранша – Geoside и Lazio Innova, поставя акцент върху решенията за повишаване на енергийната ефективност в промишления и третичния сектор. Основно изискване е кандидатстващите проекти да подобряват устойчивостта и издръжливостта на предприятията чрез IoT платформи, инструменти за анализ на данни, изкуствен интелект и умни технологии.

 

Условия за кандидатстване

 

На победителя в предизвикателството ще бъде връчена парична награда в размер на 20 хил. евро, а класираните на второ и трето място концепции ще получат възможност да се възползват от пакет консултативни услуги, допълват от EEN. От Geoside ще осигурят условия и за провеждането на пилотна реализация (Proof of concept) с минимална стойност от 10 хил. евро.

 

 

Желаещите да се включат в технологичната надпревара могат да го сторят до 9 октомври т. г. Организаторите са задали четири ключови области на интерес, включително:

 

  • 4.0 технологии: IoT, анализ на големи данни, AI, решения за оптимизиране на енергийни и енергоемки системи (климатични камери и друго ОВК оборудване, системи за когенерация, компресори и помпи);

 

  • Технологии и оборудване за повишаване е на енергийната ефективност на промишлени активи – високоефективни електродвигатели, новаторски охладителни системи, иновативни високотемпературни термопомпи, системи за рекуперация на топлина, интелигентни вентили и интелигентни измервателни уреди;

 

  • Решения за оптимизиране на енергийни активи чрез дигитални близнаци и платформи за симулация с възможност за симулиране на сценарии за подобрение на базата на данни от IoT, BIM системи и средства за измерване на енергийното потребление;

 

  • Основани на данни решения, които използват различни методологии за анализ, например AI базиран прогнозен анализ – за прогнозна поддръжка на климатични камери и друго ОВК оборудване, системи за когенерация, компресори и помпи.

Етапи

 

Първата фаза на предизвикателството ще обхване процесите на кандидатстване и подбор, а в рамките на втората ще бъде инициирано съвместно разработване (кодизайн). Третият етап на програмата включва ден на иновациите със специална pitching сесия, по време на която ще бъдат представени съвместно разработените иновативни решения, както и официална церемония по награждаването, която ще отличи трите най-добри проекта.

 

Своето участие в платформата заявете тук.

 

От Клъстер "Мехатроника и автоматизация" обещават сътрудничество при кандидатстването. При необходимост от допълнителна информация можете да се свържете с браншовата организация на имейл адрес cma@cluster-mechatronics-automation.com.

 

     
Източник: KMA

Ключови думи: КМА   EEN   Industry 5.0   IoT   изкуствен интелект   интелигентна енергия   енергийна ефективност  

Област: Автоматизация  

ГЕМАМЕКС
Маштех 2023
Подобни статии
Atics
ПАКС Сълюшънс STRATUS
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Industrial Tech Forum 2023
Последно от Новини
Маштех 2023

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмена публикацияПродуктови офертиПазарБизнесВидео на седмицатаТехнологииКариериПредстоящоРеализацииОбществени поръчки/ТърговеПроектиТехнически статииСъбитията
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...