Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Sirma Venture Lab 2.0 набира балкански стартъпи в областите ИИ, роботика и дронове до края на септември

19.09.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Sirma обяви началото на втория сезон на акселератора за стартъп фирми и предприемачи Sirma Venture Lab, в който в партньорство с фонда за рисков капитал Innovation Capital компанията ще подкрепя начинаещи бизнеси от България и Балканите с дейност в сферите на изкуствения интелект (AI), роботиката и безпилотните летателни апарати.

 

В рамките на успешното дебютно издание на програмата през миналата година с фокус върху иновациите за конкретни индустрии две обещаващи родни компании – Whisp и AskTheCP, получиха финансов тласък за реализация на идеите си в размер на по 100 хил. евро.

 

До 400 000 евро помощ за нови високотехнологични фирми

 

В Sirma Venture Lab 2.0 организаторите отново обединяват усилия в стремежа си да дадат шанс на стартъпите с най-голям потенциал у нас и в региона, като значително разширяват кръга от потенциални участници в инкубатора. Тази година размерът на средствата, за които кандидатстват прохождащите компании, е четири пъти по-голям, като отпадат и изискванията за приложение на разработката в специфичен сектор.

 

До 30 септември т. г. Sirma и Innovation Capital ще набират заявления за включване в акселераторската платформа с единственото условие предложените проекти да представляват технологична иновация в трите ключови сектора. Процесът на подбор, съпътстван от презентации на допуснатите кандидати, ще тече от 1 до 15 октомври 2023 г., а финалистите ще бъдат представени на 19 октомври.

 

От фонда за рисков капитал ще се грижат за избора на подходящи фирми, отговарящи на условията на предизвикателството, а от Sirma ще обезпечат техническите и бизнес аспектите при внедряването на селектираните проекти.

 

 

Годината на генеративния изкуствен интелект

 

"Настоящата година е изпълнена с новини за технологични пробиви, а изкуственият интелект е на върха на вълната на общественото внимание. Привличат средства всякакви разработки, свързани с големи езикови модели и генеративни AI платформи. Усилията на екосистемата са насочени към бързо пазарно валидиране на концепциите и преход от устойчиви прототипи до успешно реализирани продукти.

 

Както големите, така и малките и средни компании се включват в надпреварата за следващото грандиозно изобретение. Изкуственият интелект се превръща в разковничето на успешните колаборации, финансовата подкрепа и преосмислянето на бизнес стратегиите за ускорена разработка на нови решения и услуги не само за стартъп общността, но и за фондовете за рисков капитал и утвърдените компании.

 

Това е в резултат на универсалното приложение на технологията – практически навсякъде и по всички вертикали на индустрията", коментират организаторите на инкубатора.

 

Sirma Group Holding винаги е проявявал интерес към инвестирането в обещаващи фирми, които демонстрират сериозен потенциал за иновации и умения за бизнес растеж, уточняват от холдинга. От Innovation Capital допълват, че за по-малко от година броят на финансираните компании, които са тръгнали от нулата и са постигнали оборот от над 1 млн. лева, е нараснал значително. Двете организации споделят убеждението, че менторството, финансовата подкрепа и иновативните идеи са критични фактори за успеха на стартъпите.

 

Повече за Sirma Venture Lab 2.0

 

С избраните за втория сезон на инкубатора финалисти ще работи в тясно сътрудничество специализиран екип от експерти от страна на Sirma. Главният технически директор на компанията Тихомир Тотев лично ще асистира участниците в плановете им да реализират концепциите си и ще им дава цанен опит и насоки за техническите измерения на процеса по създаването на висококачествен продукт.

 

Програмният директор на Innovation Capital Ангел Ангелов и програмният мениджър Явор Гочев отново се включват в програмата като ментори, които ще консултират младите фирми в разработката на устойчиви бизнес модели и ще ги запознават с това как функционират екосистемата, отчетната дейност и законодателството в областта.

 

     
Източник: Sirma

Ключови думи: Sirma   Innovation Capital   Sirma Venture Lab 2.0   изкуствен интелект   роботика дронове   генеративен изкуствен интелект   инкубатор   стартъпи  

Област: Автоматизация  

ГЕМАМЕКС
Подобни статии
Atics
Ротек
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Мехатроникс
Е-книга Изкуствен интелект в индустрията
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмена публикацияПродуктови офертиБизнесВидео на седмицатаТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаПроектиТехнически статииКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...