Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Каква е ролята на автоматизацията за устойчивото развитие на бизнеса в контекста на Industry 5.0?

08.08.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Автоматизацията не само улеснява и оптимизира технологичните операции, но може да се окаже и ключово средство за постигане на високите цели за устойчиво развитие на съвременната индустрия, диктувани от глобалния стремеж към декарбонизация и борба с климатичните промени.

 

Тази теза защитава актуална бяла книга, публикувана наскоро на сайта на Международния съюз по автоматизация ISA, който разработва множество стандарти и системи за сертифициране в сферата на автоматиката, киберсигурността и др.

 

Документът разглежда възможности за постигане на устойчивост в модерните предприятия и производства чрез внедряване на решения за автоматизиране на процесите, наред със стратегии за балансиране на икономическите аспекти с ангажимента към околната среда.

 

"Технологиите за автоматизация тотално трансформираха начина, по който живеем и работим, повишавайки ефективността, производителността и рентабилността на индивидите и предприятията по целия свят. Автоматизацията днес има ключова роля и в постигането на целите за устойчивост чрез ускоряване и оптимизиране на редица дейности в сферата на екологичното, социално и корпоративно управление (ESG) в производството и индустрията", коментират от ISA.

 

 

5 ключови насоки към индустриалните предприятия

 

В обобщение на позицията си по темата експертите от глобалната организация извеждат 5 основни препоръки към бизнеса за това как най-ефективно да използва средствата за автоматизация като инструмент за повишаване на устойчивостта:

 

  • Оптимизиране на потреблението на енергия и енергийната ефективност чрез наличните технологии за автоматизация;
  • Насърчаване на повторното използване и рециклирането на продукти и материали, особено във фазата на дигитална трансформация на дадено предприятие или съоръжение;
  • Промотиране на устойчиви материали и технологични процеси в синхрон с принципите на Industry 5.0;
  • Пълноценно оползотворяване на средствата за автоматизация с цел гарантиране на сигурност, безопасност и адекватно обучение за работниците, общностите и екосистемите;
  • Активно използване на данните и анализите, предоставяни от интелигентните системи и платформи за автоматизация в индустрията, за целите на устойчивото развитие в управлението и постигането на ESG съответствие.

 

Автоматизацията като катализатор на устойчивостта

 

"Автоматизацията осигурява прозрачност и отчетност – гарантира, че политиките се следват безопасно и ефективно и се управляват добре. В допълнение, напредъкът на технологиите в областта ще позволи на заинтересованите страни от индустрията, правителствата и международните организации да разработват и следват още по-амбициозни цели и стратегии, издигайки инициативите за устойчивост на следващото ниво, точно както чрез същите тези технологии се модернизира и самото производство", добавят от ISA.

 

Нещо повече – добре подготвената със знания и умения в сферата на технологиите за автоматизация и цифрова трансформация ще позволи тези фундаментални за развитието на индустрията решения да бъдат прилагани по новаторски начини, които ще създават нови икономически възможности и ще допринасят значително за постигането на екологичните цели, убедени са експертите.

 

Редуцирай, рециклирай, използвай повторно!

 

Автоматизацията като стълб на устойчивостта в контекста на следващата промишлена революция Industry 5.0, на чийто праг вече се намираме, помага на предприятията и на бизнеса като цяло в три основни направления – намаляване на загубите, рециклиране и възможности за повторно използване.

 

Намаляване на загубите

 

Средствата за автоматизиране правят процесите по-ефективни, което спомага за по-пълноценно оползотворяване на суровините, материалите и ресурсите и драстично намаляване на загубите и количествата енергия, свързани с производството на различни индустриални продукти.

 

С усъвършенстването на технологиите за инспекция и контрол на продукцията в сегмента се повишават и стандартите за качество, което води до допълнително намаляване на разхищенията в бракувани изделия. В допълнение се реализират и значителни икономии на време, средства и усилия. Така компаниите имат достъп до повече свободен капитал, който могат да вложат в иновации, подчертават от ISA.

 

Рециклиране

 

По прецизните измервания и по-високата степен на автоматизация позволяват на компаниите по-добре да разбират какви мерки и инструменти са им необходими, за да внедрят в производствата си стратегии за рециклиране, твърдят още от международната организация.

 

Пример за тезата им са дейностите за намаляване на потреблението на вода в полупроводниковата индустрия посредством рециклиране на отработените технологични потоци чрез иновативни процеси и методи за третиране. Основен фокус се поставя и върху възможностите за събиране, сортиране и рециклиране на ключови материали като метал, стъкло, пластмаса и хартия чрез автоматизирано оборудване, както и за ремонт, реинженеринг и модернизация на цели системи, като машини, роботи и др.

 

 

Повторно използване

 

Концепцията за даване на нов живот на подходящо за целта използвано промишлено оборудване набира все по-голяма скорост в модерната индустрия, а водещи глобални производители на роботизирани системи, машини и друга техника промотират все по-мащабни програми за поправяне, актуализиране и връщане в експлоатация на много от емблематичните си модели.

 

Основна концепция в съвременната автоматизация е осигуряването на универсална оперативна съвместимост – общ език, на който старите и новите системи, както и тези от различни производители могат да комуникират помежду си. Централизираните системи за управление от ново поколение се стараят да правят именно това – да превръщат сборовете от разнородно по възраст, функции и предназначение оборудване в свързани и работещи в синхрон екосистеми, посочват от ISA.

 

Амортизираното оборудване в хартиено-целулозната промишленост или енергетиката може лесно да бъде подменено, но също толкова лесно, а и устойчиво би било то да се модернизира и използва отново, обобщават експертите. Системи, подлежащи на износване и морално остаряване, като котлите, горелките, бойлерите и турбините пък, могат да бъдат обновявани посредством нови компоненти, дигитално управление, по-съвременни горива и горивни системи и др.

 

В резюме, сред основните съвети за "впрягане" на индустриалната автоматизация в постигането на целите за устойчивост, които от Международния съюз дават на компаниите, са:

 

  • Внедряване на енергийноефективни технологии;
  • Възприемане и прилагане на принципите на кръговата икономика;
  • Промотиране на изначално устойчиви материали и производствени процеси.

 

     
Източник: ISA; снимки: Dreamstime

Ключови думи: ISA   автоматизация   индустриална автоматизация   устойчиво развитие   ESG   устойчивост   Industry 5.0  

Област: Автоматизация  

ГЕМАМЕКС
Подобни статии
Atics
Ротек
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Мехатроникс
е-книга Дигитални производствени иновации, март 2024
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмена публикацияПродуктови офертиБизнесВидео на седмицатаТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаПроектиТехнически статииЕ-книгиКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...