Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Експерти от Next Consult, PARAi и SAP обсъдиха как lean практиките и напредналите технологии трансформират производството

21.07.2023   |   Начало»Събитията
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Кои са водещите тенденции и най-популярните практики в сферата на безхартиеното и lean производството, каква е ролята на роботите за оптимизиране на технологичните процеси в индустрията и какви предимства осигуряват MES системите на съвременните предприятия?

 

Това бяха само част от ключовите въпроси, които водещи български и международни експерти в областта на дигитализацията, автоматизацията и роботиката обсъдиха по време на уебинара на тема "Революция в производството", който се проведе на 12 юли и набеляза някои ключови инструменти за повишаване на ефективността, производителността и качеството в дейността на производствените компании.

 

Събитието, организирано от Next Consult в партньорство в Професионалната асоциация за роботика, автоматизация и иновации (PARAi) и SAP, протече при сериозен интерес от страна на специализираната аудитория.

 

Фундаменталната роля на lean практиките по пътя към безхартиено производство

 

Лектор на първия панел на форума беше съоснователят и изпълнителен директор на Next Consult Тошко Петков, който сподели ценни изводи от дългогодишния си опит в сферата на бизнес консултирането, като обърна специално внимание на спецификите на lean методологията и ползите от прилагането й в производствения сектор.

 

"Lean има за цел да създаде повече стойност за клиентите чрез постигане на най-високо качество, бързина в доставянето на продукти и оптимална себестойност, като прави компаниите напълно конкурентноспособни.

 

Това се постига с организационна култура, в която има високо ниво на мотивация и ангажираност на хората на всички нива", подчерта експертът.

 

Някои от водещите тенденции в областта, които той изтъкна в изложението си, бяха:

  • Нарастващият фокус върху базираните на факти решения;
  • Превръщането на мощните инструменти за анализ в норма за индустрията;
  • Интеграцията между информационните и оперативните технологии;
  • Създаването на огромни възможности за оптимизация чрез data mining;
  • Lean практиките като база за "зелено" производство и др.

Българските достижения и глобалните тенденции в роботиката

 

Във втората част на уебинара станахме свидетели на интересна презентация по някои от най-актуалните въпроси в сферата на индустриалната роботика у нас и по света, поднесена от Кристиян Михайлов – съосновател и член на Управителния съвет на PARAi. Той разказа повече за роботите, които се използват в българското производство и коментира водещите посоки на развитие в бранша през настоящата година според актуалния обзор на Международната федерация по роботика.

 

Сред споменатите и коментирани тенденции бяха:

 

  • Повишаването на енергийната ефективност при съвременните роботи;
  • Стремежът към връщане/препозициониране на веригите на доставките в по-голяма близост до клиентите (т. нар. reshoring);
  • Възможностите за все по-лесно и интуитивно управление на роботите и нарастващата интеграция на системите;
  • Все по-ключовата роля на дигитализацията, изкуствения интелект и машинното самообучение в производството и логистиката и др.

 

Пресечната точка между производствените, облачните технологии и MES системите

 

Третият панел на уебинара ни срещна с Дмитрий Кокарев – производствен експерт в SAP със значителен опит в разработката на ERP решения за ресурсно планиране. Той постави сериозен акцент върху ключовите възможности за оптимизация в предприятията, които разкриват MES системите за управление на дискретното и процесно производство.

 

Специалистът не само описа, но и демонстрира на живо пред онлайн аудиторията пресечните точки между тези системи и облачните технологии, като я запозна с функциите, предимствата и приложенията на една от водещите фирмени платформи за дигитализирано и cloud базирано производство.

 

"Решението е център в производствената вселена, в който клиентите сами изграждат производствената си среда. Основната цел на този технологичен преход е да улесни живота на операторите, като в същото време увеличи продуктивността, ефективността и качеството", коментира Кокарев.

 

Той допълни, че облачните решения автоматизират еднообразни и повторяеми задачи, което позволява на операторите да се фокусират върху по-комплексни дейности и такива с по-висока добавена стойност, а това води и до цялостна оптимизация на производствените процеси.

 

     
Източник: Next Consult

Ключови думи: Next Consult   PARAi   SAP   lean   безхартиено производство   роботика   MES   ERP   дигитална трансформация   дигитализация   автоматизация  

Област: Автоматизация  

ГЕМАМЕКС
Подобни статии
Atics
Ротек
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Мехатроникс
Последно от Събитията

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмена публикацияПродуктови офертиКариериБизнесВидео на седмицатаТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаПроектиТехнически статииЕ-книги
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...