Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

ИР-БАН и УНСС ще си партнират в сферата на ИИ, големите масиви от данни и киберсигурността

18.07.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Институтът по роботика "Свети апостол и евангелист Матей" при Българската академия на науките (ИР-БАН) и Университетът за национално и световно стопанство (УНСС) обявиха, че са подписали меморандум за партньорство в областта на обработката на големи информационни масиви (Big Data), изкуствения интелект (ИИ) и киберсигурността.

 

В сътрудничеството между двете организации ще се включат активно двата им прилежащи центъра за компетентност – КВАЗАР ("Квантова комуникация, интелигентни системи за сигурност и управление на риска") към ИР-БАН и ДИГД (разкрит по линия на проекта на висшето учебно заведение "Дигитализация на икономиката в среда на големи данни").

 

Европейската квантова комуникационна инфраструктура

 

Центровете ще си партнират в рамките на европейската инициатива EuroQCI (Европейска квантова комуникационна инфраструктура), координирана у нас от ИР. За целта предстои бъде създадена мрежа от няколко министерства (на вътрешните работи, на отбраната и на транспорта), която ще бъде подсигурена чрез квантова криптография. УНСС се ангажира да разработва пазарни анализи, свързани с последиците и икономическите рискове при потенциални атаки върху киберсигурността.

 

 

Сред планираните съвместни дейности е организирането и провеждането на различни инициативи в сферата на научните изследвания в трите тематични спектъра, както и на обучения, семинари, конференции и други събития с академична и научна насоченост, които да създадат допълнителни възможности за коопериране между ИР и УНСС.

 

Стратегическо сътрудничество

 

Предвиден е още обмен на знания, опит, информация (включително данни от национални и международни проучвания) и експертни кадри между двете страни по споразумението.

 

"Това стратегическо сътрудничество ще спомогне за развитието на иновативни решения и принос в сферата на киберсигурността, което е от съществено значение за съвременните предизвикателства пред информационното общество, както и за комуникационния суверенитет на Европейския съюз", коментират от център КВАЗАР.

 

     
Източник: КВАЗАР

Ключови думи: ИР-БАН   БАН   Институт по роботика   УНСС   КВАЗАР   Big Data   изкуствен интелект   киберсигурност   големи обеми данни   големи информационни масиви   EuroQCI   квантова криптография  

Област: Автоматизация  

ГЕМАМЕКС
Подобни статии
Atics
Ротек
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Мехатроникс
Маштех 2024
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмена публикацияПродуктови офертиКариериБизнесВидео на седмицатаТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаПроектиТехнически статииЕ-книги
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...