Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Нов тип адаптери позволяват трансформирането на всеки таблет в индустриален операторски терминал

Компактните преносими компютри, популярни като таблети, се използват все по-масово не само в потребителски, но и в промишлени приложения. В индустрията тези устройства могат успешно да изпълняват функциите на гъвкави и универсални операторски терминали за контрол на машини, роботи, технологични линии и работни клетки.

 

Когато приложението за автоматизация обаче включва и управление на функции за безопасност, един безжично свързан обикновен таблет не би могъл да покрие комплексните изисквания на действащите ISO и IEC стандарти в тази област.

 

Иновативно решение на редица предизвикателства

 

На пазара вече се предлагат специални външни адаптери или предпазни конзоли тип "рамка", които могат да трансформират всеки конвенционален потребителски таблет в индустриален операторски терминал за човеко-машинна (HMI) комуникация. Тези ергономични приспособления позволяват на операторите удобно да държат командните устройства, а усилената им конструкция (която плътно обхваща четирите ъгъла) и заключващ механизъм предотвратяват рисковете от изпадане на таблета или счупването му при удар или изпускане.

 

Потребителите могат да избират между различни размери и варианти, подходящи за всякакви по марка и модел таблет устройства, които впоследствие да използват като:

 

  • Операторски терминали за конфигуриране и управление на автоматизирани машини, производствени линии, транспортни ленти и др.;
  • Обучителни терминали за роботи, коботи и роботизирани клетки;
  • Портативни алтернативи на вградените в индустриалното оборудване командни пултове и др.

Външните рамки за таблети позволяват реализирането на комплексни съвременни приложения, включващи отдалечен мониторинг, IoT свързаност и управление на мобилни системи като автономни роботи, самонасочващи се превозни средства и т. н., за които конвенционалните, интегрирани в оборудването, командни панели не предлагат достатъчна гъвкавост.

 

Опции за персонализиране според приложението

 

Конзолите могат да разполагат с удобни бутони за аварийно спиране, като и активиращи превключватели, които гарантират запазване на функциите за безопасност дори при падане на таблета на пода. Популярните модели позволяват ергономично захващане на устройството чрез специална ръкохватка от едната му стана и удобно управление с другата ръка.

 

 

Възможностите за използване на обикновени таблети за сложни индустриални приложения ще позволят на предприятията, които инвестират в автоматизация и роботизация, да спестят разходи и усилия от разработката или поръчката на специализирани HMI терминали, особено за конфигуриране, мониторинг и контрол на системи с комплексни функции за безопасност.

 

Предимства на концепцията

 

Този сегмент притежава потенциала да революционализира множество приложения в сферата на индустриалната автоматизация, роботиката и машинната безопасност. Ето защо е вероятно глобалният пазар на тези външни HMI адаптери за конвенционални таблети тепърва динамично да се развива, а внедряванията им да нарастват по брой и разнообразие в различни сектори.

 

Сред множеството предимства, които иновативната технологична концепция предлага, са възможностите за персонализиран дизайн и добавяне на всички необходими компоненти за безопасност към таблета с две прости движения – поставянето му в адаптера и заключването на задържащия механизъм. Възможно е конфигуриране на различни опции за свързаност, покриващи изискванията на ISO/IEC стандартите за безопасност на машини и оборудване, включително кабелна LAN комуникация чрез интегрирани USB/LAN конвертори.

 

Външните HMI рамки позволяват и USB-PD зареждане на батерии на външни устройства през таблета. Те са приспособления със специален индустриален дизайн, който включва удароустойчивост (при изпускане от височина над 1 м) и висока степен на защита от порядъка на IP54+ за приложения дори във влажни, запрашени и агресивни промишлени среди.

 

Друг съществен плюс на технологията е, че позволява дадени задачи, например по ремонт и обслужване на неизправно оборудване, да се извършват от един оператор с портативен терминал вместо от поне двама – един при стационарния контролен пулт и един на място при авариралата машина, станция или робот.

 

     
Източник: TLL Media

Ключови думи: Операторски терминали   таблети   машинна безопасност   роботи   HMI   човеко-машинен интерфейс   автоматизация   роботизация  

Област: Автоматизация  

ГЕМАМЕКС
Подобни статии
Atics
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Мехатроникс
Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмена публикацияПродуктови офертиБизнесВидео на седмицатаТехнологииКариериПредстоящоРеализацииОбществени поръчки/ТърговеПроектиТехнически статииСъбитията
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...