Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Глобалният пазар на технологии за машинно зрение се очаква да нарасне с близо 60% до 2030 г.

06.06.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Технологиите за компютърно зрение са водещ инструмент за визуална инспекция в съвременната индустрия, а статистиката сочи, че приложенията им експоненциално нарастват с все по-масовата автоматизация и роботизация в контекста на Industry 4.0.

 

Актуален доклад на маркетинговата агенция Fortune Business Insights изчислява, че през настоящата година глобалния пазар на решения за машинно зрение е на стойност 9,68 млрд. щатски долара. Анализаторите очакват до края на десетилетието този сегмент да регистрира впечатляващ ръст от над 57%, достигайки 16,82 млрд. долара.

 

Основни приложения

 

Водещи приложения на тези платформи в индустрията остават автоматизираната инспекция, направляването на роботи и управлението на технологични процеси. Сред двигателите на прогнозираното увеличение в продажбите са сензорите, камерите и системите за 3D зрение, които намират все по-широка употреба в промишлената роботика, коментират експертите.

 

Паралелно с това нараства търсенето и на цялостни и интегрирани решения за манипулиране и инспекция, състоящи се от робот, хващач и/или друга периферия, камера за компютърно зрение и софтуер за конфигуриране и управление. Те се радват на нарастваща популярност в редица приложни сценарии, начело с pick-and-place операциите.

 

Приложенията на системи за машинно зрение в логистиката, дистрибуцията и обслужването на металообработващи машини са с най-голям потенциал за бъдещо развитие в следващите 7 години, отчитат анализаторите. Те прогнозират значителен ръст в използването на решения за 2D и 3D машинно зрение в роботизираната инспекция до 2030 г.

 

Водещи сектори, в които се очаква да се увеличава използването на технологии за компютърно зрение, са:

  • Автомобилостроенето;
  • Електрониката;
  • Производството на полупроводникови компоненти;
  • Медицинската техника и здравеопазването и др.

Автомобилостроенето и електрониката движат пазара

 

Автомобилната индустрия понастоящем е основен клиентски отрасъл за решенията в сегмента, като тази тенденция ще се запази и в идните 7 години, считат от Fortune Business Insights.

 

Сред задачите в този сектор, чиито потребности обезпечава машинното зрение, са проверки за присъствие/отсъствие на дадена характеристика, проверки за грешки, верифициране на асемблирани модули и финална инспекция на компоненти и детайли, направляване на роботи с различно предназначение и др.

 

Най-висок комбиниран ръст на годишна база вероятно ще наблюдаваме в електронното производство благодарение на разширеното предлагане както на функционално усъвършенствани, така и на достъпни по-бюджетни решения за компютърно зрение, които покриват изискванията на предприятията от всякакъв мащаб в отрасъла.

 

Водеща причина за очакваното увеличение по брой и тип на приложенията на сензори и камери за визуална инспекция в електрониката е нарастващият стремеж за автоматизиране на все повече технологични процеси с цел поддържане на висока ефективност, конкурентоспособност и рентабилност на производствата в сегмента.

 

 

"Виждащите" роботи

 

Все по-високите стандарти за качество в редица индустрии, като хранително-вкусовата, фармацевтичната, химическата и козметичната, опаковъчната и др., налагат внедряването на съвременни "виждащи" роботизирани системи, оборудвани с усъвършенствани технологии за машинно зрение.

 

Тази тенденция също ще бъде сред основните причини за сериозния прогнозен ръст на глобалния пазар в сегмента до 2023 г., коментират от Fortune Business Insights. Друг фактор с голям потенциал допълнително да раздвижи пазара в посока напред и нагоре е и глобалният дефицит на квалифицирани кадри, включително в сферата на визуалната инспекция.

 

Кои технологии и типове системи ще доминират?

 

Най-използвани остават 2D камерите за машинно зрение, които представляват едновременно гъвкаво, достъпно, ефективно и мултифункционално решение за заснемане и обработка на изображения със сравнително висока за инвестицията си прецизност.

 

В различни специализирани приложения се очаква все по-масово да се търсят цялостни решения за 3D зрение с множество на брой фиксирани камери под различни ъгли, които позволяват точно и цялостно триизмерно изследване в детайли на характеристиките на физическите обекти, техните размери, форма, ориентация, текстура на повърхността и т. н.

 

Докладът на Fortune Business Insights сегментира глобалния пазар на следните типове системи: интелигентни (смарт камери), PC базирани платформи и компактни решения за компютърно зрение. Най-сериозен ръст до края на прогнозния период е заложено да регистрира сегментът на смарт камерите, които се използват във все повече приложения за 3D инспекция в индустрията, обобщават маркетолозите.

 

     
Източник: Fortune Business Insights

Ключови думи: Машинно зрение   компютърно зрение   смарт камери   интелигентни камери   визуална инспекция   2D инспекция   3D инспекция  

Област: Автоматизация  

ГЕМАМЕКС
Подобни статии
Atics
Ротек
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Мехатроникс
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмена публикацияПродуктови офертиБизнесВидео на седмицатаТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаПроектиТехнически статииЕ-книгиКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...