Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Световният ден на метрологията беше посветен на ролята на измерванията за глобалната хранителна система

23.05.2023   |   Начало»Събитията
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Темата на Световния ден на метрологията – 20 май, тази година беше "Измерванията в подкрепа на глобалната хранителна система".

По повод събитието, което се отбелязва ежегодно от международната метрологична общност, у нас на 19 май под същото мото се състоя XVIII-та Национална научно-практическа конференция, организирана от Държавната агенция за метрологичен и технически надзор (ДАМТН), Български институт по метрология (БИМ) и от Съюза на метролозите в България (СМБ).

 

"Темата е актуална поради нарастващите предизвикателства свързани с изменението на климата и глобалното разпределение на храната в свят, чието население достигна 8 милиарда в края на 2022 г.", коментират от ДАМТН.

 

Бъдещето на професията метролог

 

Форумът бе открит от председателя на ДАМТН инж. Евгени Симеонов, който призова да се оползотворяват всички възможности за популяризиране на професията на метролога, която в бъдеще би била в риск поради демографската и кадрова криза в страната ни.

 

"Липсата на метролози и подготвени специалисти би довело до невъзможност за изпълнение на процеси от здравеопазване до авиация, космонавтика и всички компоненти на леката и тежка промишленост", допълни той.

 

Заместник-министърът на икономиката и индустрията Янко Топалов, който беше сред специалните гости на събитието, подчерта, че значимостта на работата на българските метролози е още по-видима сега, когато държавата следва категоричната политика за овладяване на цените чрез по-добра информираност и по-строг контрол. Той добави, че и в бъдеще, както досега, Министерството на икономиката и индустрията ще бъде активен партньор на гилдията и ще й оказва институционална подкрепа в справянето със съществуващите предизвикателства.

 

Във форума се включиха още председателят на Съюза на метролозите в България Георги Милушев, главният секретар на Българския институт по метрология Златко Халваджиев и др.

 

Какво отбелязваме на 20 май?

 

Световният ден на метрологията – 20 май, се организира ежегодно в чест на едно от най-значимите глобални събития в сферата на измервателните системи и технологии – подписването на Конвенцията за метъра през 1875 г.

 

"Този договор формира основата на международната измервателна система, която от своя страна е в основата на научните открития и иновациите, промишленото производство и международната търговия, както и подобряването на качеството на живот и опазването на глобалната околна среда", коментират от ДАМТН.

 

България заедно с още 16 държави е сред подписалите международната конвенция, която задава нормативна рамка за глобално партньорство в сферата на метрологията и нейните индустриални, търговски и обществени приложения. Документът цели да постигне унифициране на измерванията в световен план, а тази важна негова първоначална цел остава също толкова ключова и днес – над 14 десетилетия след подписването му, допълват от Държавната агенция.

     
Източник: ДАМТН

Ключови думи: метрология   измервателна техника   измервания   ДАМТН   БИМ   СМБ  

Област: Автоматизация  

ГЕМАМЕКС
Подобни статии
Atics
Ротек
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Мехатроникс
Последно от Събитията

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмена публикацияПродуктови офертиБизнесВидео на седмицатаТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаПроектиТехнически статииЕ-книгиКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...