Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Летище София с инвестиция от над 20 млн. лева в автоматизирана система за обработка на багаж

Повече от 20 млн. лева ще вложи летище София в доставка, инсталация и обслужване на най-модерното в историята на аерогарата досега решение за управление на пътнически багаж. Изпълнението на проекта е възложено на френския консорциум Alstef Group.

 

Автоматизираната технология за обработка на багаж е от типа BHS (Baggage handling system) – вид конвейерна система, която транспортира чекирания багаж от билетните гишета до зоните, където може да бъде натоварен на съответния самолет, както и идващия от пристигащите полети багаж до специализираните места за вземане от пътниците или до зона за трансфера му на друг полет.

 

Иновация в летищната автоматизация

 

Иновацията ще позволи на Терминал 2 да обслужва значително по-голям пътникопоток и да поеме целия трафик от Терминал 1. Внедряването на решението е част от мащабната инвестиционна програма за технологично развитие и модернизация на аерогарата до 2025 г.

 

"Внедряването на системата е голяма стъпка в усъвършенстването на обслужването на пътници и полети при гарантирано ниво на сигурност и надеждност на операциите. Съществуващата BHS е зависима от една остаряла машина, докато новата разполага с четири с общо тегло 7 тона и капацитет до 2400 багажа на час. Това ще позволи сигурната обработка на милиони регистрирани багажни единици годишно", споделят от ръководството на летището.

 

Системата се грижи за транспортирането на чекирания багаж от зоната за регистриране за полет през четири нива на сигурност, като разполага с функция за тройно резервиране. Това гарантира оптимална надеждност и ефективност при обработка, подчертават още от там.

 

Решението прави възможно пълното самообслужване на пътниците ("self bag drop") без необходимост от намесата на летищен служител при предварителна регистрация за полет, което притежава потенциал да пести ценно време както на пътуващите, така и на персонала. Системата позволява и асистирано използване по желание с помощта на чек-ин агенти по обслужването.

 

"Системата за управление на багажа е от ключово значение за функционирането на летището. Придобиваме авангардно технологично решение, което ще ни направи по-бързи и по-ефективни в полза на милионите ни пътници. Проектът е част от цялостната трансформация на летището, за която инвестираме над 150 млн. лв. до края на 2025 г.", коментира изпълнителният директор на летище София Хесус Кабайеро при подписването на договора за изпълнение на текущия проект.

 

Повишаване на удовлетворението на пътниците чрез модернизация

 

Иновативната автоматизирана система за обработка на багаж вероятно допълнително ще повиши общото впечатление на пасажерите от преживяването на летище София, което през последното тримесечие на 2022 г. бележи подобрение, сочи глобално проучване на Асоциацията на летищата (Airports Council International), което обхваща 283 световни и 104 европейски аерогари.

 

  • Летище София се класира на 56-о място на Стария континент, като по показателя обща удовлетвореност от предлаганите услуги е оценено от потребителите с 4,05 по петобалната скала.
  • 350 от участвалите в анкетата пътници на столичната аерогара посочват като нейни силни страни транспортния достъп, ефективността на регистрацията за полет, близостта на гейтовете и осезаемото повишаване на качеството на безжичния интернет.

Според резултатите са необходими подобрения в няколко области, включително в чистотата на санитарните помещения. В това направление летище София вече изпълнява програма за оптимизация, като за целта въведе в експлоатация иновативен почистващ робот от немския производител Dr. Sasse.

     
Източник: Летище София

Ключови думи: Летище София   BGS   обработка на багаж   летищна автоматизация   роботизирано почистване  

Област: Автоматизация  

ГЕМАМЕКС
Подобни статии
Atics
Ротек
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Мехатроникс
Е-книга Изкуствен интелект в индустрията
Последно от Реализации

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмена публикацияПродуктови офертиБизнесВидео на седмицатаТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаПроектиТехнически статииКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...