Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Академията за иновации в агробизнеса представя последните новости в сферата на автоматизацията

14.03.2023   |   Начало»Събитията
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Пилотното издание на Академия "Иновации в агробизнеса", което успешно стартира вчера и продължава до 17 март т. г., демонстрира някои от най-интересните и иновативни проекти и технологии в сегмента на автоматизацията и роботиката, които намират приложение в земеделието. Достъпът до събитията в разнообразната програма е свободен в периода от 15 до 17 март, информират организаторите.

Мащабната платформа е съвместна инициатива на Стопански факултет към Софийски университет "Св. Климент Охридски", Enterprise Europe Network – България, Фондация "Приложни изследвания и комуникации", Клийнтех България, Професионална асоциация по роботика и автоматизация (PARA), AI Cluster Bulgaria, Health and LifeScience Cluster и SpinOFF Bulgaria.

 

Сп. Инженеринг ревю и порталът на българската индустрия IndustryInfo.bg са медийни партньори на събитието.

 

"Стартиращи компании от сферата на автоматизацията и роботиката, IT сегмента, хранително-вкусовата промишленост, както и представители на водещи проекти в областта на агробизнеса, бизнес консултирането и развитието на науките в полза на предприемачеството дадоха начало на първото издание на Академия "Иновации в агробизнеса". Те се включват с последните си продукти и постижения, които показват как науката, технологиите и бизнесът прекрояват бъдещето на агросектора, кръговата икономика, производството на храни и др.", споделят организаторите.

 

 

Дигитализация в земеделието

 

На 16 март от 18:30 ч. в рамките на академията ще се проведе специално издание на набиращия популярност нов формат на PARA - поредицата "Технологии в бара". Форумът ще бъде на тема "Гъвкави решения за мониторинг, дигитализация и автоматизация на съществуващото оборудване в земеделието". В него ще се включат представители на иновативните компании Predistic и Aero Vision.

 

Събитието ще направи преглед на това какви решения за интелигентно земеделие се разработват към момента у нас и какви са тенденциите при използването на роботи, дронове и умни платформи за мониторинг.

 

Сред лекторите в изданието ще бъде собственикът на Aero Vision Станимир Начев, авиационен специалист и експерт в дизайна на иновативни инженерни продукти, машиностроителните технологии и мениджмънта. Той разполага със значителен опит в проектирането, изпитването, симулацията и изработването на летателни апарати с различни конструкции и системи за тях.

 

Другите двама лектори в програмата са представители на Predistic. Това са Елена Боевска, специалист по софтуер и бизнес развитие с повече от 15 години опит в бранша, и дипл. инж. Ясен Колев, експерт с над 20-годишен опит в сферата на IoT технологиите, информационната сигурност, автоматизацията, електрониката и кибернетиката.

 

В подкрепа на бизнес иновациите

 

Част от програмата на първото издание на Академия "Иновации в агробизнеса" ще бъдат тематично изложение, както и множество презентационни панели с различна насоченост. На 16 март от 13:00 до 14:30 ч. експерти ще обсъдят как науката, технологиите и образованието подкрепят бизнес иновациите. Ще бъде представена магистърската програма на СУ "Иновации и дигитална трансформация на агробизнеса".

 

От Професионалната асоциация за роботика и автоматизация ще коментират развитието на иновациите и приложенията в тези две високотехнологични сфери, както и допирната им точка със земеделието. В рамките на специализиран панел ще бъдат презентирани някои от най-интересните проекти, които участват в наскоро стартиралия втори сезон на PARA Robotics Incubator.

 

 

От 15:00 до 17:00 ч. на 16 март участниците в академията ще имат възможността да се запознаят технологичните постижения на няколко компании, носители на отличия, финалисти и участници в конкурса "Иновативно предприятие на годината". Сред тях ще бъдат New Energy Corporation, Predistic, Smart Farm Robotix, Киви България и др.

 

  • От Predistic ще представят интелигентна IoT платформа и GRAS системата за умно земеделие.
  • Сред акцентите от Smart Farm Robotix пък ще бъде иновативният агроробот за борба с плевелите, който беше отличен в първото издание на PARA Robotics Incubator.

В последния ден на академията, 17 март, от 13:00 до 15:00 ч. ще бъдат представени различни възможности за участие в партньорски бизнес мрежи и организации в подкрепа на иновациите в агробизнеса. Своя опит и насоки към аудиторията ще дадат от AI Cluster Bulgaria и и Health & Life Science Cluster Bulgaria. Презентации в рамките на модула ще проведат и представители на европейския проект за подкрепа и обучение за дигитална трансформация на МСП ADMA TranS4MErs, както и на Европейския цифров иновационен хъб (ЕЦИХ) за Южен централен регион АгроХъб.БГ.

 

Повече за всички събития от програмата на Академия "Иновации в агробизнеса" можете да научите тук.

     
Източник: Фондация

Ключови думи: Иновации в агробизнеса   автоматизация   роботика   PARA   Predistic   Aero Vision   Smart Farm Robotix  

Област: Автоматизация  

ГЕМАМЕКС
Подобни статии
Atics
Ротек
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Мехатроникс
е-книга Дигитални производствени иновации, март 2024
Последно от Събитията

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмена публикацияПродуктови офертиБизнесВидео на седмицатаТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаПроектиТехнически статииЕ-книгиКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...