Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

ТУ-Варна с модерна нова учебна зала за нуждите на факултета по изчислителна техника и автоматизация

Предстои откриването на нова учебна зала с високотехнологично оборудване за подготовка на специалисти в областта на информационните технологии на територията на факултета по електротехника в Технически университет – Варна, обявиха от висшето учебно заведение.

 

Модерното съоръжение е безвъзмездно дарение от CSoft и ще носи наименованието CSoft BrightLab. То се помещава в учебна зала 611 на ТУ-Варна и ще бъде достъпно за използване от преподавателите и студентите в специалност "Софтуерни и интернет технологии" (СИТ) към факултет "Изчислителна техника и автоматизация".

 

Част от него са и катедрите по автоматизация на производството, електронна техника и микроелектроника, компютърни науки и технологии и комуникационна техника и технологии. Техническата база на катедра "Софтуерни и интернет технологии", която се използва както за обучение, така и за научни изследвания, обхваща и 12 съвременни компютърни лаборатории, включително по софтуерни и мобилни технологии, програмни системи, криптография и защита на данните, системи с бази данни и др.

 

Звеното е създадено през 2016 г., а едноименната специалност, която обучава, е разработена шест години по-рано в рамките на катедра "Компютърни науки и технологии". Първият випуск със специализация СИТ завършва през 2015 г.

 

Новата зала

 

Новата зала с иновативна среда ще спомогне за модернизиране на образователния процес и ще позволи на академичните специалисти от преподавателския състав на университета да въведат нови форми на обучение, които да мотивират младите хора да работят в екип, да използват творчески подходи в ученето и да развиват и реализират своя потенциал, коментират от учебното заведение.

 

В рамките на проекта по изграждане на залата е извършено цялостно преустройство на помещението, като в него са обособени две зони – учебна с 16+1 работни места и зона за групови дейности с 8 места:

 

  • В съоръжението е инсталирана мрежа с гигабитова свързаност;
  • Всяко работно място разполага и със съвременна компютърна конфигурация;
  • На преподавателското място и зоната за екипна работа са монтирани и два допълнителни екрана за презентации и визуализиране на учебното съдържание.

"Това дарение е израз на благодарността на компанията към ТУ-Варна за всички негови възпитаници, работили и работещи в CSoft. Те са съществена част от екипа на компанията, реализирал успешно множество отговорни ИТ проекти", споделят от университета.

 

Проекти в сферата на изкуствения интелект

 

От Морския научноизследователски и квалификационен център към Технически университет – Варна съобщиха и за интересна инициатива с международен обхват в сферата на изкуствения интелект за морската индустрия.

 

Споразумение за съвместна дейност предстои да бъде подписано между българското висше учебно заведение и института Naval Force Institute (NFI) в столицата на Обединените арабски емирства Абу Даби, където наскоро беше на посещение екип от ТУ-Варна. Фокус на научноизследователската колаборация ще бъдат приложенията на изкуствения интелект, добавената реалност и други иновативни технологии в морската сфера, допълват от квалификационния център.

     
Източник: ТУ-Варна

Ключови думи: Технически университет – Варна   ТУ-Варна   автоматизация   изчислителна техника   софтуерни технологии   интернет технологии   CSoft BrightLab   изкуствен интелект  

Област: Автоматизация  

ГЕМАМЕКС
Подобни статии
Atics
Ротек
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Мехатроникс
Последно от Реализации

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмена публикацияПродуктови офертиКариериБизнесВидео на седмицатаТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаПроектиТехнически статииЕ-книги
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...