Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Изкуственият интелект може да трансформира българската мебелна индустрия, смятат от БКДМП

21.02.2023   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Изкуственият интелект намира широко приложение в мебелната промишленост, а за родните компании е важно да правят инвестиции в решения за анализ и обработка на данни, генерирани в производството, коментират от Браншова камара на дървообработващата и мебелната промишленост (БКДМП) в актуална публикация на уебсайта на организацията.

 

"Както във всяка друга индустрия, и в мебелния сектор оборудването непрекъснато се дигитализира и автоматизира, като събира данни за работата на техниката. Всеки потребител, който иска да повиши своята ефективност, трябва да инвестира време и средства в анализ на процесите си. Именно там изкуственият интелект може да е изключително полезен и да спести време за ръчна обработка на данни", подчертава Павел Димов, член на управителния съвет на БКДМП.

 

Епохата на свързаността

 

Свързаността между всички системи, машини и софтуер в производството е световна тенденция, а навлизането на Industry 4.0 в сектора – във вид на платформи, техника и софтуерни решения, прави възможен достъпа до всякакъв тип оборудване за анализ и автоматизиране, споделя експертът.

 

По думите му, редица глобални производители на технологични решения за мебелната индустрия от години предлагат възможности за свързаност, а сред най-актуалните иновации в тази сфера са облачните услуги. Те позволяват дистанционно управление и анализ и елиминират нуждата от внедряване и поддръжка на голям брой скъпи системи във всеки мебелен цех.

 

Приложенията на интелигентен софтуер и дигитални системи за автоматизация в сектора на дървообработката и мебелното производство в страната са свързани и с известни предизвикателства, посочва Димов. Той счита, че за да могат потребителите в бранша да ги използват пълноценно, се изисква изключително много работа по отношение на:

  • Събирането на данни;
  • Цифровизирането на работните процеси;
  • Гарантирането на сигурността на информацията.

"За да можем да дигитализираме производството, трябва да сме 100% сигурни, че данните, които използваме, са коректни, всяка една грешка изкривява реалността и съответно препоръките не са верни", добавя експертът.

 

 

Посоката на технологично развитие

 

Според него логичната следваща стъпка за българския бизнес по посока дигитализация и модернизация на дървообработката и мебелната промишленост е обновяване на оборудването в експлоатация и непременно актуализиране на софтуера и компютърните системи.

 

Важен етап от процеса е изграждането на бази данни и организиране на цялостна структура на информацията, за да може в даде момент тя да се използва за статистически цели или за анализ чрез изкуствен интелект.

 

Чатботовете също са приложими в сектора

 

Друга иновативна технология, която също намира приложение в отрасъла, са чатботовете, убеден е представителят на БКДМП. "Чатботовете са просто начин за комуникация с крайния клиент. Тъй като изкуственият интелект обработва изключително голямо количество данни, той трябва да ги предава непрекъснато на клиента. Няма как потребителите да следят бази данни, таблици и записи", допълва Павел Димов.

 

Той е на мнение, че чрез системи като чатботовете компаниите от сектора могат да работят с цялата информация от сървърите си, като предлагат на потребителя само елементите, които са от значение за него – услуги, документация, чертежи и др.

     
Източник: БКДМП; снимки: Dreamstime

Ключови думи: БКДМП   мебелно производство   мебелна промишленост   изкуствен интелект   AI   чатботове   дигитализация  

Област: Автоматизация  

ГЕМАМЕКС
Подобни статии
Atics
Ротек
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Мехатроникс
Е-книга Изкуствен интелект в индустрията
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмена публикацияПродуктови офертиБизнесВидео на седмицатаТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаПроектиТехнически статииКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...