Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Изобретиха нов метод за автоматизирано асемблиране на хиляди продукти

03.01.2023   |   Начало»Технологии
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Производственият сектор като цяло посрещна изкуствения интелект с отворени обятия с надеждата той да сложи край на скучните, мръсни и опасни задачи. Планирането на механичното асмеблиране обаче все още изисква изготвяне на скици, което е сложна главоблъсканица, включваща работа с произволни 3D форми и силно ограничени траектории, необходими за сглобяване в реалния свят.
 
Инженерите, разбираемо, се налага да се хвърлят на ринга и ръчно да чертаят планове и инструкции са асемблиране, преди да изпратят частите на поточните линии, а това означава повече разходи за труд и по-голям риск от грешки.
 
Ново решение на проблема предлагат изследователи от Лабораторията за компютърни науки и изкуствен интелект (CSAIL) при Масачузетския технологичен институт (MIT), Autodesk Research и университета Texas A&M. Те твърдят, че са изобретили метод за автоматизирано асемблиране на продукти, който е точен, ефективен и приложим в широк спектър от сложни реални казуси. Алгоритъмът ефикасно определя реда на сглобяване на голям брой части и след това търси физически реалистична траектория за всяка стъпка.
 
Екипът тества новия метод с помощта на огромна база данни от хиляди примери на асемблиране и използвани траектории в реалността. Предложеният метод може да се справи с почти всеки от тези случаи, дори превъзхождайки вече съществуващи методи в някои операции като например такива, включващи завиване на винтове и сглобяване на части като пъзели. Също така той е много бърз и се нуждае от само няколко минути, за да реши как да се асемблират продукти с 80 части.
 
Според изобретателите му с помощта на метода може не само да се намалят производствените разходи, но и да стане възможно използването на една поточна линия за асемблиране на множество различни продукти, а не както досега само за един точно определен продукт. Също така с него може значително да се улесни работата на проектантите при изготвянето на наръчници за сглобяване на различни продукти. 

     
Източник: MIT

Ключови думи: CSAIL   MIT   Texas A&M   автоматизирано асемблиране   изкуствен интелект  

Област: Автоматизация  

Robotics-Bulgaria.com
Подобни статии
Atics

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Технологии
Robotics-Bulgaria.com

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмена публикацияПродуктови офертиПазарБизнесВидео на седмицатаТехнологииОбяви за работаПредстоящоРеализацииОбществени поръчки/ТърговеПроектиСъбитията
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...