Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Намаляването на енергопотреблението за изкуствен интелект е от критично значение - 16.12.2022

16.12.2022   |   Начало»Технологии
Редактор: Мира Станкова

До 2025 г. изкуственият интелект ще потребява повече енергия от работниците, сериозно отлагайки постигането на целите за въглеродна неутралност, ако не бъдат въведени устойчиви практики в използването на технологията, предупреждава консултантската компания Gartner.
 
Изкуственият интелект се използва все по-масово и изисква по-сложни модели на машинно самообучение, което от своя страна изисква повече данни, изчислителни ресурси и енергия. Ако сегашните практики при използването на изкуствен интелект се запазят непроменени, енергията, необходима за машинното самообучение и съхранението и обработка на данни, може да достигне 3,5% от глобалното потребление на електричество до 2030 г.
 
Все пак потребителите на изкуствен интелект са все по-наясно с растящото енергопотребление на технологията и вече започват да се появяват устойчиви практики на използване на изкуствен интелект. Сред тях са използването на специализиран хардуер за намаляване на енергопотреблението, енергийноефективно кодиране, техники с малки масиви от данни, колаборативно самообучение и др.
 
"Изкуственият интелект има огромен потенциал да оптимизира оперативната ефективност и устойчивостта, който далеч надхвърля собствения му отпечатък", коментира Дарил Плъмър, водещ анализатор в Gartner. Според Плъмър по-масовото и ефективно използване на технологията от сега може да спомогне за намаляване на глобалните емисии на въглероден диоксид с 5 до 10%.

     
Източник: Gartner; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Gartner   изкуствен интелект   енергийна ефективност  

Област: Автоматизация  

Robotics-Bulgaria.com

Подобни статии

Atics

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Технологии
Robotics-Bulgaria.com
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмена публикацияПродуктови офертиБизнесВидео на седмицатаТехнологииПредстоящоСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеПроектиОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...