Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Намаляването на енергопотреблението за изкуствен интелект е от критично значение

16.12.2022   |   Начало»Технологии
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

До 2025 г. изкуственият интелект ще потребява повече енергия от работниците, сериозно отлагайки постигането на целите за въглеродна неутралност, ако не бъдат въведени устойчиви практики в използването на технологията, предупреждава консултантската компания Gartner.
 
Изкуственият интелект се използва все по-масово и изисква по-сложни модели на машинно самообучение, което от своя страна изисква повече данни, изчислителни ресурси и енергия. Ако сегашните практики при използването на изкуствен интелект се запазят непроменени, енергията, необходима за машинното самообучение и съхранението и обработка на данни, може да достигне 3,5% от глобалното потребление на електричество до 2030 г.
 
Все пак потребителите на изкуствен интелект са все по-наясно с растящото енергопотребление на технологията и вече започват да се появяват устойчиви практики на използване на изкуствен интелект. Сред тях са използването на специализиран хардуер за намаляване на енергопотреблението, енергийноефективно кодиране, техники с малки масиви от данни, колаборативно самообучение и др.
 
"Изкуственият интелект има огромен потенциал да оптимизира оперативната ефективност и устойчивостта, който далеч надхвърля собствения му отпечатък", коментира Дарил Плъмър, водещ анализатор в Gartner. Според Плъмър по-масовото и ефективно използване на технологията от сега може да спомогне за намаляване на глобалните емисии на въглероден диоксид с 5 до 10%.

     
Източник: Gartner; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Gartner   изкуствен интелект   енергийна ефективност  

Област: Автоматизация  

ГЕМАМЕКС
Подобни статии
Atics
Ротек
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Мехатроникс
е-книга Дигитални производствени иновации, март 2024
Последно от Технологии

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмена публикацияПродуктови офертиБизнесВидео на седмицатаТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаПроектиТехнически статииЕ-книгиКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...