Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Британска жп компания използва машинно самообучение за мониторинг на влаковите трасета в реално време

12.12.2022   |   Начало»Бизнес
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Британската жп компания NetworkRail обяви, че е внедрила решение с машинно самообучение за мониторинг на състоянието на жп линиите в реално време и осигуряване на по-надежден и безопасен транспорт.
 
Решението събира широк спектър от данни от видео изображения с висока резолюция, заснети по протежение на жп линиите. Устройството с размер на телефон, монтирано отпред на всеки влак, заснема изображения по влаковите трасета във Великобритания, които се изпращат постоянно през 4G мрежа, което позволява лесния мониторинг на средата около линиите.
 
С помощта на машинно самообучение решението предоставя информация за контекста на средата. Това включва местоположение, опасности на или близо до линията, растителност, която се нуждае от поддръжка, и дори състоянието на линии и мостове, тунели и виадукти.
 
Събирането на тази информация с помощта на видео изображения предоставя на компанията възможност да придобие много жизненоважни и полезни данни за състоянието на инфраструктурата, лесно и умно, посочват от NetworkRail и допълват, че така могат да се погрижат за безопасността на работниците, като се изпращат по-малко работници в опасни участъци по линията, и също така да поддържат, развиват и поправят жп линиите при по-ефективно използване на време и средства.
 
Създателят на решението – британската компания One Big Circle, обяснява, че вместо да се налага да се рови в стари данни, които вече може да не са релевантни, машинното самообучение позволява на потребителите да се запознаят с настоящата карта на активите и условията. Възможността да се получи достъп до актуални данни, които дават моментна снимка на дадено явление в реално време, е изключително ценно в индустрии, в които безопасността е от критично значение, като жп транспорта. Според компанията използването на машинно самообучение в жп индустрията расте и има "огромен потенциал".
 
"Използването на данни за откриване на модели и прогнозиране помага за ускоряване на реализацията на проектите и надеждността на жп услугите. Технологии като тази гарантират по-безопасен и по-надежден жп транспорт с по-малко прекъсвания", посочват от компанията.
 
Така например, в случай на потенциална повреда на жп линията с помощта на топлинен сензор машинното самообучение може да разкрие къде е електрическата повреда въз основа на пиковете в температурата и така да бъде отстранена, преди да ескалира в голяма повреда.
 
Междувременно, използването на машинно самообучение със CCTV помага на жп персонала да забележи необичайно поведение и съмнителни обекти в зони с ограничен достъп. То автоматично предупреждава операторите, ако отчете необичайно поведение в такава зона, и операторите могат да определят дали то е повод за притеснение.

     
Източник: NetworkRail

Ключови думи: машинно самообучение   жп транспорт  

Област: Автоматизация  

ГЕМАМЕКС
Подобни статии
Atics
Ротек
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Мехатроникс
Е-книга Изкуствен интелект в индустрията
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмена публикацияПродуктови офертиБизнесВидео на седмицатаТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаПроектиТехнически статииКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...