Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Научен екип демонстрира възможностите на сензори, изработени с 3D принтиране

15.11.2022   |   Начало»Технологии
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Екип изследователи от Университета Халифа в Абу Даби създаде оптични полимерни влакна, които могат да се използват за изработка на сензори за температура с помощта на 3D принтиране. Изработените от този материал сензори са достатъчно здрави, за да се използват и в най-тежки условия, твърдят изобретателите. За изработката на оптичните влакна те използват полимери, смесени с променящи цвета си прахообразни материали.
 
Различни електронни сензори се използват за отчитане на температура в селското стопанство химическата промишленост, медицинската диагностика, производството на електроенергия и тръбопроводи. Те са добре развити и широко разпространени, но често се случва да отчитат грешно в тежки среди, отбелязват изследователите, които предлагат алтернатива.
 
"Сензорите от оптични влакна могат да работят в тежки среди, тъй като не се влияят от електромагнити смущения и имат способност за отчитане от разстояние. Те са много чувствителни, но имат проблем със здравината и са уязвими към леки механични смущения. Сензорите от полимерни влакна са подходящо алтернативно решение заради своята здравина и ефективност. Те също така не подлежат на смущения, причинени от околната среда. Полимерните влакна демонстриратт ниска чувствителност, но са сравнително точни и могат да се използват повторно", посочват изобретателите.
 
Полимерните влакна също така са подходящи за адитивно производство. С помощта на 3D принтиране влакната могат да се оформят за изключително специфични приложения. С цел да се постигне многофункционалност, материали, реагиращи на стимули, могат да се добавят към смолата, използвана за изработка на сензорите. Когато външни фактори взаимодействат с тези материали, те предизвикват промени във физическите и химическите свойства на сензорите, които могат да бъдат количествено определени.

     
Източник: Университет Халифа

Ключови думи: Университет Халифа   сензори   3D принтиране   отчитане на температура  

Област: Автоматизация  

Robotics-Bulgaria.com

Подобни статии

Atics

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Технологии
Robotics-Bulgaria.com
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмена публикацияПродуктови офертиПазарБизнесВидео на седмицатаТехнологииОбяви за работаПредстоящоРеализацииОбществени поръчки/ТърговеПроектиСъбитията
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...