Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Роботизирана лодка почиства заливи и реки с помощта на изкуствен интелект - 20.09.2022

20.09.2022   |   Начало»Технологии
Редактор
Мира Станкова
Мира Станкова
Мира Станкова Редактор
Мира Станкова

Милиони тонове пластмасови отпадъци се носят по течението на замърсените градски реки и индустриални плавателни канали, за да се влеят в световния океан всяка година. По данни на ООН 95% от пластмасовите отпадъци в световния океан достигат до него по 10-те най-големи реки, осем от които се намират в Азия. Има опасения, че количеството пластмасови отпадъци в океана може почти да се утрои до 2040 г. с изхвърлянето на от 23 до 27 млн. т на година. Стартираща компания, основана в Хонконг през 2019 г. от възпитаници на Хонконгския университет, предлага ново технологично решение на проблема.
 
Open Ocean Engineering създава Clearbot Neo – управлявана с изкуствен интелект роботизирана лодка, която събира тонове носещи се във водата отпадъци, които иначе биха достигнали Тихия океан.
 
Дългата само 3 м лодка се захранва със слънчеви батерии. Малките размери я правят подходяща за почистването на пристанища, канали и реки. Clearbot Neo използва изкуствен интелект, за да регистрира и записва вида на отпадъците и мястото, където са открити и събрани. Лодката може да събира до 1 т отпадъци на ден. С помощта на допълнително оборудване, тя може да почиства и петролни и други разливи, събирайки до 15 л замърсители на ден.
 
Според изобретателите й Clearbot Neo е повече от обикновена почистваща машина. Тя също така събира голямо количество данни в облака с помощта на регистрираща система с две камери. Едната камера наблюдава водната повърхност така, че ботът може да идентифицира отпадъците и да избягва животински и растителни видове, навигационни опасности и други превозни средства, което я прави безопасна и гъвкава за приложения в реки и пристанища.
 
Втората камера заснема всеки отделен отпадък и изпраща изображението и GPS координати до системата за съответствие на данните на компанията в Microsoft Azure. Когато тези данни се съберат с променливи като морските течения и приливи, природозащитниците и морските администрации могат да идентифицират източниците на замърсяването. Данни за качеството на водата също се изпращат в облака.
 
Идеята за създаването на Clearbot Neo хрумва на изследователите по време на пътуване до о. Бали, където виждат как местни работници се отправят в морето с малки лодки и дори сърфове, за да събират ръчно отпадъците в морето, за да запазят бреговата ивица и плажовете безопасни и чисти за туристите. Наблюдавайки работниците, компютърните инженери Сдхант Гупта и Уткарш Гоел започват да търсят начин за автоматизирането на този бавен и тромав процес. Най-трудната част от проекта е разработването на изкуствен интелект, който може да регистрира и разпознава отпадъците във водата.
 
През 2020 г. те получават финансиране по програмата AI for Earth на Microsoft за реализацията на проекта.
 
До момента Clearbot Neo оперира само във водите край Хонконг.

     
Източник: Microsoft; Снимка: Clearbot

Ключови думи: Microsoft   изкуствен интелект   роботи   управление на отпадъците  

Област: Автоматизация  

Robotics-Bulgaria.com

Подобни статии

Atics

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Технологии
Robotics-Bulgaria.com
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмена публикацияПродуктови офертиБизнесВидео на седмицатаТехнологииПредстоящоСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеПроектиОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...