Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Четири стъпки за подобряване на качествения контрол в производството

22.08.2022   |   Бизнес
 

Качеството е това, което отличава един продукт и от друг и дава конкурентно предимство на производителя пред другите играчи на пазара. Ниското качество често води след себе си тежки последици като съсипана репутация и разходи за изтегляне на продукти, а понякога и до глоби и загуба на пазарен дял. Именно затова в производствения сектор компромисът с качеството е немислим.
 
За съжаление на производствените компании качественият контрол все още е доста скъп, ръчен процес. От една страна организациите се опитват да контролират галопиращите разходи, докато от друга се налага да наемат квалифицирани, опитни инспектори по качеството, за да гарантират, че най-важната част от производствената им дейност се извършва правилно. Този висококвалифициран персонал изисква голяма инвестиция и невинаги е лесен за намиране. Сложните производствени линии, бързото и масово производство поставят допълнителни предизвикателства в качествения контрол.
 
Друго голямо предизвикателство е, че качественият контрол зависи от проверката на размери, регистриране на чужди обекти или аномалии, идентифициране на неправилни настройки и откриването на дефекти, които могат да се пропуснат заради малките им размери. В случай че не бъдат регистрирани, тези малки пропуски ще повлияят на качеството на крайния продукт и това може да има катастрофални последици.
 
Според Пиер Жариж, ръководител AI & Business Computing в глобалния доставчик на IT решения и услуги Atos, на този етап производствените предприятия могат да предприемат четири важни стъпки, за да изградят и подобрят качествения контрол в своите заводи.

Като за начало те могат да се възползват от новите технологии и да автоматизират качествения контрол. Това може да спомогне за ускоряване на процеса по извършване на качествен контрол при намаляване на разходите. Ключът е в балансирането на човешкия фактор с автоматизираните процеси, които могат бързо да регистрират дефекти и грешки навреме и да помогнат на операторите на линиите да предприемат съответните действия на по-ранен етап от производството.
 
Производствените компании също така могат да използват компютърно зрение и изкуствен интелект, за да автоматизират качествения контрол и да подобрят резултатите. Някои дефекти са толкова малки, че да останат незабелязани дори от най-добрия инспектор по контрол на качеството, защото не могат да бъдат забелязани с просто око или с ограничен набор инструменти. Високотехнологични решения като компютърно зрение и изкуствен интелект редуцират възможността за човешка грешка и могат да бъдат настроени да подават сигнал веднага щом регистрират дефект.
 
Високопрецизни камери като 2D камери, термокамери и 3D камери също вършат добра работа. Те ще сканират и улавят аномалии, които говорят за качествени дефекти.
 
В действителност няма едно универсално решение за всички производствени предприятия. Различните бизнеси имат различни нужди и различни нива на качество, които трябва да поддържат. Затова партньорството с доставчик на дигитални решения може да бъде от ключово значение за намирането на най-подходящото решение за конкретния бизнес.

     
Източник: Atos; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: Atos   качествен контрол   контрол на качеството   изкуствен интелект   компютърно зрение  

Област: Автоматизация  

SAT
Robotics-Bulgaria.com

Подобни статии

Atics
IEC FOOD&Drinks
Делта Инструмент

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Rotec
Бибус България

Последно от Бизнес

Robotics-Bulgaria.com
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмена публикацияПродуктови офертиЕкспертноБизнесВидео на седмицатаТехнологииПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеПроекти
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...