Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Бъдещето на Wi-Fi е в конвергенцията с 5G

28.07.2022   |   Бизнес
 

Пазарът на Wi-Fi решения за бизнеса преминава през един от най-значимите етапи в своето развитие. Движени от желанието да се възползват от новия 6 GHz спектър, който предлага перспективи за многократно подобрени пренос и латентност както и по-малко претоварване на наличните ленти, компаниите ще отчетат засилено внедряване на Wi-Fi 6E, коментира глобалната компания за пазарни проучвания и анализи ABI Research. Според нейните разчети доставките на Wi-Fi 6E точки за достъп ще се увеличат от 1,5 млн. през 2022 г. до 5,2 млн. през 2024 г.
 
Технологичните основи на Wi-Fi скоро ще бъдат надградени с Wi-Fi 7. "Преминаването към Wi-Fi 7 ще се ускори след стандартизацията през 2024 г. и само две години по-късно повечето 6 GHz точки за достъп ще поддържат и Wi-Fi 7", обяснява Андрю Спайви, индустриален анализатор в ABI Research. Друг интересен аспект е конвергенцията на IT/OT. Докато пропастта между двата домейна остава голяма, започват да се появяват стратегии за конвергенцията им, което ще стимулира по-нататъшните Wi-Fi иновации.
 
Сред важните постижения в развитието на технологията ще бъде конвергенцията между Wi-Fi и частните 5G мрежи. "Преминаваме към свят, в който не само е технически възможно съвместното съществуване на Wi-Fi и клетъчна мрежа в една и съща частна мрежа, но и където това става жизненоважно решение в много приложения", посочва Спайви. "Водещите мрежови решения на пазара в бъдеще ще бъдат тези, които могат да използват и двете технологии по оперативно съвместим начин".
 
Частните мрежи, които включват и Wi-Fi и 5G, ще се възползват от най-доброто и от двете технологии – ултраниската латентност, разширения обхват, защитата и надеждността на 5G технологията и намалените разходи и сложност на внедряване, съвместимостта между поколенията и популярността на технологията на пазара на Wi-Fi стандарта. Все пак конвергентните частни мрежи няма да бъдат приети навсякъде. Традиционните IT компании ще продължат да разчитат на познатата и вдъхваща доверие Wi-Fi технология, както и вертикалите, които работят главно в затворени среди с малко критично важни приложения, най-вече в образованието, туризма и търговията на дребно.
 
От друга страна, индустриите, развиващи се на обширни външни пространства като земеделието, ще предпочитат клетъчните решения. Според Спайви най-подходящи за конвергентните мрежи ще бъдат тези индустрии, които зависят от критично важни приложения, които изискват голям обхват и ултраниска латентност. Трите сектора, които имат най-голям потенциал да внедрят конвергентни Wi-Fi/5G частни мрежи са промишленото производство, складовата дейност и здравеопазването. Най-подходящите приложения са превозните средства с автоматизирано управление (AGV), автономните мобилни роботи (AMR), добавена реалност (AR) и виртуална реалност (VR).
 
Според ABI Research Wi-Fi иновациите през следващите пет години ще бъдат многостранни – от надграждане на протокола и на спектъра до нови приложения на технологията и напредък в клетъчната конвергенция.

     
Източник: ABI Research Снимка: Dreamstime

Ключови думи: ABI Research   Wi-Fi   5G   AGV   AMR   AR   VR   частни мрежи  

SAT
Robotics-Bulgaria.com

Подобни статии

Atics
Делта Инструмент

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Rotec
Бибус България

Последно от Бизнес

Robotics-Bulgaria.com
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмена публикацияПродуктови офертиЕкспертноБизнесВидео на седмицатаТехнологииПредстоящоСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеПроектиОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...