Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Млади изобретатели впечатлиха ЕПО с автоматизирана система за сортиране на отпадъци - 15.07.2022

На онлайн церемония на 21 юни 2022 г. Европейският патентен офис (ЕПО) връчи годишните награди за най-иновативните нови изобретения – European Inventor Award. Тази година за първи път бяха връчени и награди за млади изобретатели Young Inventors Prize с цел да се отличат креативността и геният на изобретатели под 30 години. Сред първите носители на тази нова награда са Виктор Деулф от Белгия и Питър Хадли от Обединеното кралство. Те са отличени за тяхната интелигентната система с изкуствен интелект за разпознаване и сортиране на отпадъци, с което съоръженията за управление на отпадъците могат бързо и точно да сепарират боклука, за да се гарантира, че възможно най-голяма част от него ще се рециклира.
 
Системата на Деулф и Хадли, основатели на Recycleye, използва изкуствен интелект и компютърно зрение.
 
Двамата изобретатели споделят, че изкуственият интелект и компютърното зрение като технологии вече са достигнали достатъчна степен на развитие, за да могат да се използват за сортиране и обработка на отпадъци прецизно и ефективно. Тяхното решение е внедрено в редица съоръжения за обработка на отпадъци в Европа и използва компютърно зрение, за да сканира и идентифицира смесени отпадъци. Всеки отделен отпадък се идентифицира и след това квалифицира. Данните се вкарват в базата данни на съоръжението, за да се информира всяка машина в него и да се предостави информация за състава или се използват за директно управление на роботи или сортираща технология. Ролята на изкуствения интелект за автоматизирането на сортирането на отпадъци обаче не се изчерпва само с това.
 
Веднъж щом обектите бъдат сканирани и идентифицирани с помощта на компютърно зрение, вече могат да се използват роботи за взимане и сортиране на отпадъците. Компютърното зрение позволява на устройствата точно да идентифицират материалите, а изкуственият интелект автоматизира взимането и сортирането.
 
С използването на роботизирани решения по този начин може да се повиши ефективността и автоматизацията може да се използва, за да се максимизира броят на отделните отпадъци, които са сортирани за рециклиране икономично и правилно. Хората са изправени пред нарастващ натиск да елиминират отпадъците и да защитят околната среда и използването на компютърно зрение и изкуствен интелект има потенциала да достави важни ползи за околната среда както и икономически ползи за съоръженията за рециклиране, посочват Деулф и Хадли.
 
Изкуственият интелект продължава да революционизира цели индустрии и управлението на отпадъците не е изключение. Младите изобретатели твърдо вярват, че решенията за сортиране на отпадъци с изкуствен интелект, които се използват във все повече съоръжения за рециклиране, могат да спомогнат за успешното рециклиране на по-голям процент от отпадъците, които иначе биха били депонирани. Това намалява щетите от отпадъците върху околната среда, насърчава повторното използване и намирането на ново предназначение и помага за прехода към по-устойчив, кръгов модел.

     
Източник: ЕПО, Recycleye; Снимка: ЕПО

Ключови думи: ЕПО   изкуствен интелект   компютърно зрение   управление на отпадъците  

Robotics-Bulgaria.com

Подобни статии

Atics

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Последно от Технологии
Robotics-Bulgaria.com
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмена публикацияПродуктови офертиБизнесВидео на седмицатаТехнологииПредстоящоСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеПроектиОбяви за работа
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...