Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Дигиталната трансформация на Балканите се нуждае от сериозни инвестиции, смятат от БАСКОМ

27.06.2022   |   Бизнес
 

Делегация на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ) взе участие в събитието "Умните градове и дигиталната трансформация", организирано от Министерството на търговията на Турция, Турската асоциация на износителите (TIM), Турската асоциация на износителите на услуги (HIB) и Турската асоциация на софтуерните компании (YASAD) от 15 до 17 юни 2022 г. в София.

"Дигиталната трансформация никога няма да приключи. Неправилно е тя да се измерва в проценти завършеност, защото е постоянен и на практика безкраен процес. Дигиталната трансформация е част от технологичната бизнес революция, след нея навярно ще се появи друг вид трансформация – AI трансформация или нещо друго", коментира в изказването си Виктор Билянски, член на УС на БАСКОМ.

Като основни причини за изоставането на дигиталната трансформация в нашия регион Билянски посочи нуждата от сериозен капитал за иновации и фрагментираността на пазарите.

"Ако искаме да променим нещата, да подобряваме технологиите и процесите, трябва да имаме средства за това. И е логично, че колкото по-големи са печалбите на компаниите, толкова по-големи следва да са и техните бюджети за иновации", посочи Билянски. Той обясни по-трудното взаимодействие между държавите в региона с наличието на физически граници за преодоляване, различни регулации и различни езици. Според него балканските страни трябва да са много по-креативни и кооперативни със съседите си, за да достигнат по-големи нива на дигитална свързаност и дигитална трансформация.

По думите на Билянски здравеопазването, финансите и транспортът са трите индустрии, в които регионът има потенциал да бъде водещ в дигитализацията. Доброто ниво на развитие на технологиите крие възможности за още по-мащабно навлизане на изкуствения интелект в диагностицирането, извършването на прецизни операции посредством роботи, устройства за помощ на хора с увредено зрение и ползването на много други технологични иновации, които са от пряка полза за хората. В същото време бумът на финтех технологиите в дигиталното банкиране, дигиталните разплащания, блокчейн и децентрализация на финансите засягат буквално всеки човек. "И не на последно място е транспортът – там също има много иновации и дигитализации, а също знаем, че самоуправляващите се автомобили са зад ъгъла. Въпрос на време е те да се появят. Когато това се случи, то ще промени всичко. Ще промени и начина, по който много компании правят и управляват бизнеса си."

Билянски обърна и специално внимание на това, че компаниите трябва да пренастроят мисленето си по отношение на дигиталната трансформация не само като възможност да се оптимизират работните процеси, но и като нови бизнес модели. "Те трябва да направят така, че да добавят още повече стойност за клиентите си чрез дигиталната трансформация. В противен случай пазарите им ще бъдат заети от конкуренти, които ще запълнят и създадат нови бизнес ниши, просто защото са успели да се адаптират по-добре. Мисля, че това е едно от големите предизвикателства пред нашия регион", каза още Билянски.

     
Източник: БАСКОМ

Ключови думи: БАСКОМ   дигитална трансформация   ЕС   изкуствен интелект   AI  

Област: Автоматизация  

SAT
Robotics-Bulgaria.com

Подобни статии

Atics
Делта Инструмент

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Rotec
Бибус България

Последно от Бизнес

Robotics-Bulgaria.com
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмена публикацияПродуктови офертиЕкспертноБизнесВидео на седмицатаТехнологииПредстоящоСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеПроектиОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...