Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Пазарът на решения за индустриални мрежи продължава да расте въпреки предизвикателствата

14.06.2022   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Световният пазар на решения за индустриални мрежи ще нарасне с 8% през 2022 г., сочи секторен анализ, изготвен от доставчика на ИКТ решения за индустрията HMS Networks. Сегментът на индустриалния Ethernet все още отбелязва най-голям растеж и достига дял от 66% от всички инсталирани възли. Fieldbus решенията имат дял от 27%, докато безжичните (wireless) решения запазват дял от 7%.

Индустриалният Ethernet бележи слаб ръст

С ръст от 10%, индустриалният Ethernet продължава да увеличава пазарния си дял, който вече достига 66% от всички инсталирани възли. За сравнение през 2021 г. делът му бе 65%. PROFINET и EtherNET/IP делят първото място в класацията на мрежите с дял от по 17%, докато EtherCAT за първи път достига двуцифрен дял – 11%. Modbus-TCP също се справя добре и постига пазарен дял от 6%.

Пазарът на fieldbus решения продължава да расте

Fieldbus решенията заемат пазарен дял от 27% в сравнение с 28% миналата година. Все пак зад тези числа се крият интересни факти, посочват от HMS Networks и обясняват, че въпреки загубата на 1% от пазарния дял, реалният брой на инсталираните fieldbus възли се очаква да се увеличи с 4% през 2022 г. в сравнение с предходната година след няколко години на спад. Предполагаемата причина за това е фактът, че заводите предпочитат утвърдени решения за индустриални мрежи в несигурните времена, в които живеем, с оглед на ефектите от пандемията от COVID-19 и проблемите с доставките на компоненти.

PROFIBUS остава най-инсталираният fieldbus с пазарен дял от 7%, следван от Modbus-RTU с 5% и CC-Link с 4%. Интересно е да се отбележи, че Modbus технологиите TCP и RTU продължават широко да се използват в заводите и заедно държат 11% от пазара през 2022 г.

При безжичните (wireless) решения предстои да се усети влиянието на 5G

Wireless сегментът нараства с 8%, което е в унисон с цялостния ръст на пазара на мрежи, и запазва дела си от 7%. Типични приложения включват подмяната на кабелни решения, безжичен достъп до машини и свързване с мобилно промишлено оборудване. Пазарът все още чака развитието и влиянието на 5G технологията в следващото поколение решения за автоматизация.

Индустриалните мрежи са ключът към производителността и устойчивостта в производството

"Индустриалната мрежова свързаност е абсолютният ключов фактор за постигане на целите за производителност и устойчивост в съвременното производство и това е основният двигател на растежа, който наблюдаваме на пазара на решения за индустриални мрежи", посочват от HMS Networks. "Заводите постоянно работят, за да оптимизират не само производителността и устойчивостта, но и качеството, гъвкавостта и киберсигурността, и солидните индустриални мрежи са ключът за постигането и на тези цели. Наблюдаваме ръст във всички сегменти, като особено интересно е да се отбележи, че утвърдените fieldbus технологии отново започват да растат."

Разпространение по региони

EtherNet/IP и PROFINET водят в Европа и Близкия Изток, следвани от PROFIBUS и EtherCAT. Други популярни мрежи в тези региони са Modbus (RTU/TCP) и Ethernet POWERLINK.

В САЩ на пазара доминират EtherNet/IP с EtherCAT, които бележат усилено развитие и печелят пазарен дял.

PROFINET води на фрагментирания азиатски пазар, следван от EtherNet/IP в надпревара със силните претенденти CC-Link/CC-Link IE Field, EtherCAT, PROFIBUS и Modbus (RTU/TCP).

     
Източник: HMS Networks; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: индустриални мрежи  

Област: Автоматизация  

ГЕМАМЕКС
Подобни статии
Atics
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Мехатроникс
Последно от Бизнес

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмена публикацияПродуктови офертиБизнесВидео на седмицатаТехнологииКариериПредстоящоРеализацииОбществени поръчки/ТърговеПроектиТехнически статииСъбитията
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...