Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

ЕС е със сравнително предимство в автономната роботика и услугите за изкуствен интелект

26.04.2022   |   Бизнес
 

Европейският съюз (ЕС) има сравнително предимство в автономната роботика и услугите за изкуствен интелект, показва наскоро публикуваният "Индекс за наблюдение на изкуствения интелект".

В доклада е посочено, че областта на изкуствения интелект (AI) продължава да бъде доминирана от САЩ и Китай, а ЕС има сравнително предимство в няколко сектора, свързани с усъвършенствания изкуствен интелект. Според документа инвестициите на ЕС в изкуствен интелект са нараснали с 39% между 2018 и 2019 г. и ако този темп на растеж се запази, Съюзът е на път да надмине целта си за инвестиране на 20 млрд. евро годишно в изкуствен интелект през това десетилетие.

Въпреки това ЕС продължава да изостава от САЩ и Китай в областта на изкуствения интелект. САЩ е с най-голям брой компании, специализирани в сферата на изкуствения интелект - 13 770 организации, следва Китай - 11 362 организации, и на трето място е ЕС с 5933 организации.

Индексът показва, че САЩ има сравнително предимство в няколко области на изкуствения интелект – услуги за изкуствен интелект, обработка на аудио и естествен език, автономна роботика и свързани и автоматизирани превозни средства. Предимството на Китай в областта на изкуствения интелект е свързано с издаването на нови патенти. Авторите обаче отбелязват, че последните китайски политики са довели до понижени стандарти за качество, което е предизвикало обезстойностяване на патентите. Друго предимство на Китай е достъпът до големи масиви от данни, които са основен фактор за развитието на изкуствения интелект.

ЕС води в услугите за изкуствен интелект и роботиката, като последната категория включва не само търговия с промишлени роботи, но и разработване на автономни такива, които трябва да могат да работят в особено сложна обстановка, взаимодействайки с други машини или хора. ЕС заема втора позиция по брой публикации за изкуствен интелект на международни конференции след САЩ, която е два пъти по-активна в тази област от ЕС. Проектите, финансирани от Европейската комисия, показват, че ЕС има ключова позиция в мрежата за сътрудничество, фокусирано върху изследванията в сферата на изкуствения интелект.

Целия доклад може да откриете тук.

     
Източник: ЕС; Снимка: Dreamstime

Ключови думи: ЕС   ЕК   изкуствен интелект   автономна роботика  

Област: Автоматизация  

SAT
Robotics-Bulgaria.com

Подобни статии

Atics
IEC FOOD&Drinks
Делта Инструмент

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Rotec
Бибус България

Последно от Бизнес

Robotics-Bulgaria.com
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмена публикацияПродуктови офертиЕкспертноБизнесВидео на седмицатаТехнологииПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеПроекти
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...