Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Фирмена публикация

Препоръчани технологични решения за маркиране и етикетиране на кабели и проводници

31.01.2022
 

Кабелите и проводниците стоят в основата на електрониката и електротехниката, телекому-никационните услуги, промишлената и домашната техника. Надеждната и коректна маркировка на кабелите е от изключителна важност за индустрията. Кабелите могат да бъдат маркирани по много начини в зависимост от приложението – мастиленоструен печат, лазерна маркировка, поставяне на самозалепващ етикет или печат на термошлаух.

Трябва да се вземат под внимание и спецификите, характерни за отделните индустрии. Когато са на открито, маркировките са изложени на атмосферни влияния, а при някои приложения - на екстремни температури. Затова е важно да се избират маркировки, които дългосрочно ще останат на мястото си и ще запазят информацията, която носят.

Предимства на отделните технологии:

Термотрансферен печат

Добрата четимост и устойчивост позволяват използването на термотрансферния печат в приложения, при които резултатите от употребата на лазерни или мастиленоструйни принтери не са задоволителни. Този вид печат е по-добрият избор в случаите, когато се налага персонализация на кабелите.

Нашата компания е официален представител и сервизен център на немския производител CAB за България. Предлагаме пълна гама етикетиращо оборудване, включително принтери за етикети, апликатори и принтер-апликтори на етикети, индустриални етикетиращи машини и системи. Термотрансферните принтери CAB са подходящо решение за маркиране на кабели. Могат да печатат с висока разделителна способност до 600 dpi, така че дори малките шрифтове и микробаркодовете са лесно четими. При условие че са използвани подходящи като материал етикети и термолента, изображенията остават четливи през цялото време.

Ето и вариантите при този вид печат:

  • Етикети тип флаг: Използват се, когато мястото за поставяне на етикет е ограничено. Принтер-апликаторът CAB HERMES Q2 има възможност да печата много малки етикети с размери до 3 x 4 мм. Серийни номера или баркодове могат да бъдат отпечатани върху етикети тип флаг, които да се поставят на кабелите.
  • Обиколни самоламиниращи се етикети: Тези етикети се състоят от печатна повърхност и прозрачен горен слой от ламинат, който се увива около етикета. Това гарантира отлична защита на отпечатания текст срещу влага, замърсявания, отлагания и механично износване. Подходящи са за прилагане върху цилиндрични обекти (с диаметър от 2 до 16 мм) като проводници, кабели, кабелни снопове, маркучи, тръби и др. Подходящи принтери за печат на този вид етикети са моделите EOS, MACH 4S и SQUIX.
  • Печат на термошлаух: Термосвиваемият шлаух или термошлаухът е изолационен елемент, който представлява тръба, най-често изработена от полиолефин, която има способността при нагряване да се свива и да намалява диаметъра си. Термошлаухът има много приложения в индустрията и бизнеса. Някои от най-разпространените начини на използване са за електрическа изолация, запечатване на снадки, свързване на кабели, намаляване на напрежението от огъване и увиване на проводници, механично пакетиране и идентификация на даден обект. Обектите, покрити с шлаух, са електрически изолирани, а етикетирането позволява надеждна идентификация и класификация. Така се постига сигурно дългосрочно маркиране на кабелите и проводниците без риск от отлепване и отделяне на обозначителите. CAB разполага с принтери, предназначени за печат на термошлаух с центрирано водене на материала. Това са моделите MACH 4S и SQUIX. При необходимост от двустранен печат може да се използва моделът XD4T.

Мастиленоструен печат

Мастиленоструйният печат е най-популярният и повсеместно използван метод поради своята универсалност. Много подходящи в този случай са мастиленоструйните принтери от серията LINX 8900. Те осигуряват бързо, прецизно и безконтактно кодиране. Подходящи са за работа в гореща, влажна и прашна среда. Предлага се широка гама пигментни мастила за превъзходен контраст и издръжливост, за да може кодовете да се открояват върху всяка цветна повърхност.

Лазерно маркиране

Лазерното маркиране представлява бърз и рентабилен начин за поставяне на постоянни кодове. Препоръчваме лазерните принтери на LINX. Тъй като в процеса на кодиране не участва мастило и следователно няма необходимост от съхнене, рискът от размазване е отстранен, например при високоскоростно навиване на кабела след кодиране.

Разгледайте новата ни брошура "Решения за маркиране и етикетиране на кабели и проводници" тук.

Бетелгиус ООД

Централен Офис
София, 1186, кв. Герман, ул. Манастирска воденица 1
тел: 02 80 90 121, 0896 68 99 77,
0895 44 38 99, 0898 44 02 07
sales@betelgeus.com
https://betelgeus.com/bg

     
Източник: Бетелгиус

Ключови думи: Бетелгиус   Betelgeus   маркиране   етикетиране   мастиленоструен печат   лазерно маркиране  

Област: Автоматизация  

SAT
Robotics-Bulgaria.com

Подобни статии

Atics
Делта Инструмент

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Rotec
Бибус България

Последно от Фирмена публикация

Robotics-Bulgaria.com
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмена публикацияПродуктови офертиЕкспертноБизнесОбществени поръчки/ТърговеТехнологииПредстоящо
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...