Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Учени създадоха нов метод за разпознаване на материала при лазерно рязане

14.10.2021   |   Бизнес
 

Учени от Лабораторията по компютърни науки и изкуствен интелект (CSAIL) при Масачузетския технологичен институт (MIT) изобретиха нов тип интелигентна система за определяне на вида на материала за машини за лазерно рязане.

Системата, наречена SensiCut, използва дълбоко самообучение (deep learning) и оптичен метод, наречен "speckle sensing" – техника, която използва лазер, за да определи микроструктурата на повърхността на материала с помощта на само един add-on за разпознаване на изображения.

Според учените SensiCut е по-надеждна както от традиционния подход, базиран на камери, при който лесно може да се сбърка вида на материала, така и от метода с използване на стикери от типа на QR кодовете, който става неприложим, след като парчето с кода бъде отрязано.

Те са убедени, че със SensiCut може да се постигне много – да се предпазят потребителите от опасни отпадъци, да се получат специфични знания за материалите, да се предложат фини корекции при рязането за по-добри резултати и дори да се гравират различни предмети като дрехи или корпуси на телефони, изработени от няколко материала.

"Като подобряваме стандартните машини за лазерно рязане със сензори за изображения без обективи, ние лесно можем да идентифицираме често срещани материали в работилниците и да намалим отпадъците", заяви Мустафа Дога Доган, докторант в CSAIL. "Правим това, като използваме микроструктурата на материала, която е уникална дори при визуално подобни материали от друг тип. Иначе ще трябва да гадаете, кой е правилният материал в голяма база от данни", допълва той.

С цел да тестват изобретението, учените обучават SensiCut с над 38 000 изображения на 30 различни типа материали, след което системата се научава да прави разлика между акрил, пенопласт и стирол и дори да предлага настройки за мощност и скорост.

Според изследователите освен в лазерното рязане, сензорната технология на SensiCut би могла да намери приложение и в друго производствено оборудване като 3D принтери.

     
Източник: MIT

Ключови думи: MIT   сензори   дълбоко самообучение   лазерно рязане  

Област: Автоматизация  

SAT
Robotics-Bulgaria.com

Подобни статии

Atics

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Rotec
Бибус България
Arrow Electronics

Последно от Бизнес

Robotics-Bulgaria.com
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване

© Copyright 2010 - 2021 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмена публикацияВидео на седмицатаПродуктови офертиЕкспертноБизнесОбществени поръчки/ТърговеТехнологииПредстоящо
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...