Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Асарел-Медет тества нови сензорни технологии по проекта X-Mine

24.08.2021   |   Технологии
 

Специалисти от Асарел-Медет участваха в заключителния онлайн семинар по международния изследователски проект X-Mine, в рамките на който бяха тествани нови сензорни технологии в компанията. Проектът е координиран от VTT - Център за технически изследвания на Финландия и финансиран по програмата за иновации на Европейската комисия - Хоризонт 2020. 

Екипът на X-Mine разработва нови сензорни технологии за геоложко проучване и внедрява дигитални продукти за моделиране на находищата и по-ефективна преработка на рудите. В проекта участваха представители от Финландия, Швеция, България, Гърция, Кипър, Полша, Чехия, Австралия и Румъния. Асарел-Медет е единствената българска компания, която е част от X-Mine.

“Горди сме, че станахме част от този международен проект за иновации. Ние сме сред първите европейски компании, които тестваха пилотно технологии от бъдещето - сензорен скенер за сондажна ядка от специализирани геоложки проучвания, оборудване за автоматизирано сортиране на минералите и нов специализиран софтуер за оценка и анализ на резултатите. Новите сензорни технологии са на базата на рентгенова флуоресценция (XRF), рентгенова трансмисия (XRT) и 3D технологии за визуализиране”, коментира геологът Десислав Иванов от отдел "Минно инженерство" на Асарел-Медет.

Изследователите коментират, че сред големите предимства на новите технологии е, че ще има по-малко отпадъци и по-точен избор на местата за добивни дейности. Наред с това ще се намали използваната енергия, транспортните разходи и въглеродните емисии.

     
Източник: Асарел-Медет

Ключови думи: Асарел-Медет   сензорни технологии   X-Mine  

Област: Автоматизация  

SAT
Robotics-Bulgaria.com

Подобни статии

Atics
Делта Инструмент

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Rotec
Бибус България

Последно от Технологии

Robotics-Bulgaria.com
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмена публикацияПродуктови офертиЕкспертноБизнесВидео на седмицатаТехнологииПредстоящоСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеПроектиОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...