Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Festo представи иновативна концепция за автоматизация чрез използване на свръхпроводимостта

03.05.2016   |   Технологии
 
Festo представи “концепцията за бъдещето” SupraCarrier, основана на използването на свръхпроводимостта, по време на изложението Powtech 2016, което се проведе от 19 до 21 април т. г. в Нюрнберг.
 
“Вече има множество технически решения за безконтактно задържане и преместване на предмети. Но само с използването на свръхпроводимостта е възможно по едно и също време да се извършва ротация на 360° във всички посоки в пространството, без да е необходима сложна система за управление”, обяснява Георг Бернер, ръководител стратегическо развитие в групата Festo.
 
В макета, демонстриращ идеята на SupraCarrier, на ос с електромеханично задвижване са монтирани два криостата със свръхпроводници, като над всеки от тях висят във въздуха две транспортни магнитни ролки. Върху ролките се намира плоскост, носеща обработваните детайли. Оста мести свръхпроводниковите елементи в хоризонтално направление. Между тези елементи и висящите във въздуха ролки има друга покриваща плоскост с отвори, през които ролките слизат надолу и се скриват всеки път, щом криостатите бъдат спуснати по-ниско. При това положение носещата детайлите плоскост ще легне  върху покриващата плоскост с отворите.
 
Подобни висящи във въздуха транспортни ролки могат да се използват за местене на плоски, неферомагнитни детайли с всякакви размери. Тази конвейерна установка не се нуждае от смазване и се почиства много лесно – покриващата плоскост предпазва автоматиката от замърсяване, а пасивните ролки могат просто да се вземат и почистят отделно от системата, било то с химическа или термична обработка.
 
Технологичните решения, използващи свръхпроводимостта, имат и други предимства: системата почти не се нуждае от поддръжка, много е трайна, работи безшумно и въздушната междина служи като изолиращ слой.
 
След няколко години интензивна изследователска работа по тази технология, Festo е готов за сътрудничество с партньори и клиенти по техни идеи за нейната реализация в конкретни проекти. “Ние вече не просто демонстрираме впечатляващия ефект на левитацията и възможностите, които свръхпроводимостта предлага, а обсъждаме активно техния потенциал със специалистите по автоматизация. В момента работим за стартирането на първите ни пилотни проекти”, отбелязва Георг Бернер.
     
Източник: Festo

Ключови думи: Festo   Фесто   SupraCarrier   Powtech   транспортни системи   безконтактно преместване  

SAT
Robotics-Bulgaria.com

Подобни статии

Atics
Делта Инструмент

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Rotec
Бибус България

Последно от Технологии

Robotics-Bulgaria.com
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмена публикацияПродуктови офертиЕкспертноБизнесВидео на седмицатаТехнологииПредстоящоСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеПроектиОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...