Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

1,3 млн. индустриални робота ще влязат в експлоатация до 2018 г.

08.03.2016   |   Бизнес
 
Около 1,3 млн. индустриални робота ще влязат в експлоатация в заводите по света до 2018 г., прогнозира Международната федерация по роботика (IFR).
 
Във високодоходния отрасъл на автомобилостроенето глобалните инвестиции в индустриални роботи са нараснали с рекордните 43% в рамките на една година (2013-2014 г.). Като се вземат предвид и другите отрасли, пазарната стойност на закупените роботизирани системи в световен мащаб възлиза на около 32 млрд. щатски долара. 
 
В момента на глобално равнище средната гъстота на роботизирани единици в отраслите на производството е 66 на 10 000 служители. В 21 страни това ниво на гъстота е над средното. Повече от половината от тези страни с висока степен на автоматизация са от Европейския съюз (Германия, Швеция, Дания, Белгия, Италия, Испания, Финландия, Фланция, Австрия, Холандия, Словения, Словакия, Чехия, Великобритания). Сред тях са и три азиатски икономики (Южна Корея, Япония, Тайван), както и САЩ и Канада.
 
Сегашният световен лидер по индустриална автоматизация чрез роботизирани единици е Южна Корея. Там нивото на тяхната гъстота превишава средното за света повече от седем пъти (478 на 10 000). На следващите две места са Япония (314/10 000) и Германия (292/10 000).
 
Със своите 36 роботизирани единици на 10 000 служители, или около половината от средния световен показател, Китай в момента е на 28-о място. Преди около пет години обаче страната поде безпрецедентна в историята кампания за промяна на текущото положение и днес страната е най-бързорастящият пазар за индустриални роботи в света.
 
Никога преди за една година не са били продадени повече роботи отколкото в Китай през 2014 г. (57 100 единици). Бумът продължава с нестихваща сила в съответствие с прогнозите и през 2018 г. в Китай ще бъдат инсталирани повече от 1/3 от индустриалните роботи в света.
     
Източник: IFR

Ключови думи: IFR   индустриални роботи   промишлени роботи   роботизирани системи  

SAT
Robotics-Bulgaria.com

Подобни статии

Atics
Делта Инструмент

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Rotec
Бибус България

Последно от Бизнес

Robotics-Bulgaria.com
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмена публикацияПродуктови офертиЕкспертноВидео на седмицатаБизнесТехнологииПредстоящоОбществени поръчки/Търгове
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...