Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Festo ще демонстрира нови приложения, базирани на свръхпроводимост, на Hanover Messe 2016

16.02.2016   |   Технологии
 
Festo ще демонстрира три нови идеи за промишлено приложение на технологията за свръхпроводимост по време на индустриалния панаир Hanover Messe 2016 от от 25 до 29 април 2016 г. в Хановер.
 
В експонатите, които ще се представят, свръхпроводници дават възможност за безконтактно преместване на носещи плоскости по хоризонтална равнина и преминаването им над водна повърхност, за левитиращи в пространството хващачи и за придвижването на предмети в тръба, изпълнена с течност. Уникалните свойства на свръхпроводниците се онагледяват чрез практическата реализация на нискоенергоемко, ефективно движение в условията на левитация, дори и през стени или в някаква друга среда.
 
След няколкогодишни интензивни изследвания и три години натрупан опит в тази област от участия по изложения, Festo ще се срещне с партньори и клиенти, за да обсъди и проучи заедно с тях идеите им за практическо приложение на тези технологии.
 
“Свръхпроводниците могат да създадат съвършено нови форми на движение, които преди са изглеждали невъзможни. Досега сме осъществили дванайсет различни идейни проекта, които в значителна степен вдъхновиха клиентите ни в търсенето на нови приложения. На сегашния етап сме се насочили към разработката на базови пилотни проекти”, заяви Георг Бернер, ръководител стратегическо развитие във Festo и координатор на идейния проект SupraMotion. 
 
Три нови възможности за приложение
С трите си настоящи експоната по проекта SupraMotion Festo разширява още повече полето на възможностите за складиране и придвижване и на Hanover Messe 2016 г. ще представи тези три нови приложения на технологията, основана на свръхпроводимостта. И трите експоната са с електрически регулируеми охладители с максимална мощност 80 вата. “Щом веднъж слезем под критичния праг от -180 °C, с регулатора можем да зададем точно необходимата температура на охлаждане, според изискванията за конкретната система – ако например свръхпроводникът трябва да пренесе по-голям товар, можем да го охладим до по-ниска температура,” обяснява Георг Бернер.
 
SupraJunction: хоризонтално преместване на левитиращи носещи плоскости
Със SupraJunction Festo демонстрира безконтактното преместване на предмети в границите на затворени повърхнини и през специални шлюзове. Две носещи плоскости висят във въздуха и се движат над свръхпроводниците посредством магнитни релси, прикрепени откъм долната им страна. Те пренасят малки стъклени бурканчета по кръгово трасе, като се прехвърлят от един свръхпроводящ елемент, част от система за преместване, към следващия, вече част от друга система за обработка, на която трябва да се предадат бурканчетата.
 
При безконтактното предаване на товара от един криостат на следващия, един електромагнит, монтиран на електропроводяща ос, изтегля носещата плоскост върху следващия криостат по посока на силата на привличане на магнитните релси. По този начин Festo реализира за първи път автоматизирано предаване на товар от една система на друга в хоризонтално направление и доказва осъществимостта на транспортирането в условията на левитация при дълги последователности от технологични операции и с преминаване на граници между отделните системи.
 
По време на демонстрирания процес плоскостите преминават над плитък басейн с вода. По този начин се онагледява пълната разделеност на системата за пренос от оборудването за автоматизация; това предпазва компонентите от замърсяване и значително улеснява почистването – идеално решение за опаковъчни цехове, при автоматизацията на лаборатории, в медицинската техника, в хранително-вкусовата или фармацевтичната промишленост.
 
SupraGripper: механично захващане в преградено пространство 
При SupraGripper два елемента за захващане, всеки от тях с три пръста, се носят свободно над две полукръгли плочи. Тази технология дава възможност за захващане и преместване на предмети в заторени пространства – практично решение за чисти стаи или при работа в течна или газова среда, или пък във вакуум.
 
Ефектът на левитация се създава от общо три криостата, които са монтирани под плочите и могат да се движат нагоре или надолу. Така хващачите или левитират над плочите, или се разполагат върху тях. Освен това, двете плочи могат да се въртят и, посредством два въртящи механизма, точно да се позиционират, така че двата хващача могат да бъдат местени от един криостат към следващия.
 
За хващането на предмет, намотките вградени в криостатите излъчват импулс, който, според конкретната задача, или разкъсва съхраняваната в памет връзка между магнитните елементи на хващачите, или я възстановява. Този импулс кара отделните пръсти да се разтварят или свиват, при което хващачите пускат или захващат.
 
SupraTube: ротация в затворена тръба         
На двата края на изпълнена с течност стъклена тръба, от външната страна, е монтиран по един кръгъл криостат със свръхпроводници. Вътре във вертикално разположената тръба има магнитна шайба, която, в двете си крайни положения, виси на около пет милиметра от двата криостата. Първоначално се намира под горния. Около криостатите има един магнитен пръстен, който се завърта от стъпков двигател и придава въртеливото движение на левитиращата магнитна шайба. После, посредством елетрически импулс, тя се отблъсква от криостата и поема пътя си надолу, въртейки се в спирала. В долния край на тръбата шайбата отново се захваща и центрира от полето на свръхпроводника в другия креостат.
 
Експонатът показва как може да се осъществи контролирано движение в тръба без пряка намеса отвън. С леки промени в конструкцията, задвижващи механизми с магнитна връзка основана на свръхпроводимостта могат да се разположат по протежение на надлъжната ос на тръбата и те да дърпат вътре някакво устройство за почистване, без какъвто и да било контакт. Друго възможно приложение е придаването на въртеливо движение на нещо, което е вътре в затворен контейнер, съдържащ, например, опасни вещества или избухливи газове.
     
Източник: Festo

Ключови думи: Festo   Фесто   Hanover Messe    

SAT
Robotics-Bulgaria.com

Подобни статии

Atics
Делта Инструмент

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Rotec
Бибус България

Последно от Технологии

Robotics-Bulgaria.com
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмена публикацияПродуктови офертиЕкспертноБизнесВидео на седмицатаТехнологииПредстоящоСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеПроектиОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...