Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Rockwell Automation ще пусне софтуера PlantPAx с вградено управление по прогнозни модели

20.11.2015   |   Технологии
 
Rockwell Automation съобщи, че ще пусне на пазара софтуера за управление на непрекъснати процеси PlantPAx с вградено управление по прогнозни модели (model predictive control - MPC), с който за първи път пълнофункционалната MPC технология се интегрира в контролерите Logix, за да направи възможно най-ефективна експлоатацията на оборудване. Ако бъде използван за разнообразни технологични процеси, както в леката, така и в тежката промишленост, PlantPAxс MPC може да подобри управлението на отделна машина или пък на цяла поточна линия, което ще допринесе за увеличаване на производителността и общия обем на произвежданата продукция, ще намали отклоненията в качеството и ще подобри енергийната ефективност.
 
PlantPAx с MPC е включен в последната версия на модерната DCS разпределена система за управление PlantPAx.
 
“Като вкарва MPC в системата за управление, PlantPAx опростява интеграцията и улеснява работата,” каза Майк Тей, продуктов мениджър в Rockwell Automation. “PlantPAx MPC предоставя също и няколко експлоатационни преимущества пред PID-контролерите с едноконтурно управление. Сред тях са по-добрата координация при много променливи, предсказуемата обработка на външните смущения, подобреното управление на продължителни във времето или сложни технологични процеси и предсказуема реакция съобразно характерните за тях ограничителни условия. Резултатът от всичко това е възможно най-ефективното използване на оборудването при надеждна и безопасна експлоатация в рамките на ограниченията, които конкретното производство налага.”
 
PlantPAx MPC осигурява по-добра координация на операциите при наличието на много променливи в условията на сложни технологични процеси и по този начин повишава значително производителността на контролера при запазено ниво на качеството. Един модул с MPC, включен в системата за управление, може да поддържа до пет отделни приложения, използващи MPC, като във всяко от тях може да има до 10 функционално контролируеми и 10 пряко регулируеми променливи.
 
Софтуерът дава възможност за измерване на променливи, свързани със смущения, неподлежащи на контрол, като влажността. След като веднъж вече са фиксирани, системата може по предсказуем начин да реагира на такива смущения с оглед на оптималното поддържане на технологичния процес.
 
И операторите, и самите системи за автоматизация могат да се сблъскват с редица трудности при управлението на продължителни и сложни технологични процеси като тези в сушилните и пещите за изпичане. PlantPAx MPC използва динамично явно моделиране, за да определи и програмира специфичната реакция според изискванията за тези производства.
 
PlantPAx MPC динамично предвижда развитието на технологичния процес при предварително зададените ограничителни условия и предприема активни действия по настройката му в рамките на допустимите стойности.
 
Динамично изменящите се и фиксираните ограничения могат да бъдат включени в софтуерния алгоритъм, така че производителността на технологичното оборудване да бъде максимално висока. Например, въвеждането на преливна граница в дестилационен процес дава възможност пълненето да продължи до максимум без риск от преливане.
 
Софтуерът PlantPAx MPC ще бъде представен на организираното от Rockwell Automation ежегодно изложение Automation Fair, САЩ, посветено на решенията на фирмата в областта на автоматизацията на производството, което ще се състои от 16 до 19 ноември т. г. в Чикаго. Технологията ще бъде подробно разгледана и на специалната потребителска сесия “Приложения на PlantPAx MPC” по време на панаира.
     
Източник: Rockwell Automation

Ключови думи: Rockwell Automation   PlantPAx   Automation Fair   model predictive control   разпределени системи за управление  

SAT
Robotics-Bulgaria.com

Подобни статии

Atics
Делта Инструмент

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Rotec
Бибус България

Последно от Технологии

Robotics-Bulgaria.com
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмена публикацияПродуктови офертиЕкспертноБизнесВидео на седмицатаТехнологииПредстоящоСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеПроектиОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...