Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Гемамекс е разработила предварителен проект на енергийно ефективно производство на тухли

17.11.2015   |   Реализации
 
Гемамекс има традиционно присъствие в керамичната промишленост (КП). Повечето керамични производства у нас бяха изградени в края на миналия век основно по италиански технологии. Традиционната елементна база на управлението бе от OMRON. С появата на честотните инвертори през деветдесетте те бързо намериха масово приложение поради поточния характер на керамичните технологии и инверторите на OMRON-YASKAWA се утвърдиха в Европа като надеждни изделия за работа в запрашена, топла и влажна среда.
 
Така от доставчик на датчици, релета, таймери и броячи от OMRON за КП, Гемамекс стана доставчик на стотици честотни инвертори от типовете J7, V7, E7 на OMRON и на J1000, V1000, A1000 от YASKAWA. За наше и на клиентите ни удовлетворение, те работят надеждно в агресивна среда на КП като по официални данни дефектират средно 1,4 на 1000. Ето защо например серията А1000 предлагаме с 5-годишна гаранция.
 
Бумът на строителството след 2000 година оживи и тухларната промишленост у нас. Заедно с фирма ЦУФ ЕООД, която произвежда машини за автоматизиране на производството на тухли, разработихме няколко автоматични съоръжения за екструдиране, рязане и стифиране на тухли, които работят в Търговище, Каспичан, Търново и Горна Оряховица.
 
Използваната елементна база съдържа датчици, PLC-та и HMI на OMRON; честотни инвертори на YASKAWA, АС сервозадвижвания на ESTUN и YASKAWA. Успяхме да предложим единност на доставки, проектиране, програмиране и пускане на съоръженията, с което реализирахме кратки срокове и ниска цена на управленията, използвайки маркова елементна база. За интересуващите се клип за най-новото наше съоръжение за рязане и стифиране на тухли е качен на фирмения ни сайт, а снимков материал е приложен към настоящия текст.
 
Нови възможности за висока енергийна ефективност на сушилни за тухли е подмяната на двигателите на вентилаторите им със синхронни модули с постоянни магнити, управлявани от инверторите V1000 или А1000 на YASKAWA. Постигнатата икономия на енергия от приложение на тази технология достига до 43%.
 
Гемамекс е разработила предварителен проект за енергийно ефективно производство на тухли, включващ тотална автоматизация на тухларна с внедряване на честотни инвертори. От постъпването на глината до излизането на тухлите от пещта, целият технологичен процес и съпътстващите съоръжения е под контрол на система за автоматично управление тип SCADA.
 
Икономия на ел. енергия се реализира на всички етапи както следва: глиноподготовка, глинопреработка, съоръжения за стифиране и сушилни, термична пещ и някои транспортни съоръжения. Очакван срок за откупуване на инвестицията от икономията на ток е около година и половина.
 
инж. Георги Генчев, президент на Гемамекс
 
 
 
 
 
 
 
     
Източник: Гемамекс

Ключови думи: Гемамекс   Gemamex   Omron   честотни инвертори   керамична промишленост  

SAT
Robotics-Bulgaria.com

Подобни статии

Atics
Делта Инструмент

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Rotec
Бибус България

Последно от Реализации

Robotics-Bulgaria.com
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмена публикацияПродуктови офертиЕкспертноБизнесВидео на седмицатаТехнологииПредстоящоСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеПроектиОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...