Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Първият хуманоиден робот в космоса стана изобретение на NASA за годината

24.06.2015   |   Lifestyle
 
Робонавт-2 (R2), първият хуманоиден робот в космоса, бе избран за най-доброто изобретение на NASA за 2014 г. R2 е разработен съвместно с General Motors чрез Space Act споразумение. R2 е по-бърз и по-сръчен от предшественика си Робонавт (R1), който бе създаден с цел да се проучи приложимостта на хуманоидните роботи като помощници при излизане на космонавти в открития космос. R2 има по-голяма чувствителност, по-голям обхват на движение, както и система за сигурност, която му позволява да работи ръка до ръка с космонавти.
 
Въпреки че R2 се намира на Международната космическа станция, много от технологиите, разработени за него, в момента се приспособяват за употреба на Земята - роботизирана ръкавица, роботизиран външен скелет и телемедицински приложения.
 
Роботизираната ръкавица Robo-Glove би могла да намали усилието, което космонавтите полагат, докато изпълняват дейности извън совалката. В работата на работници в предприятията ръкавицата може да помогне, като позволи по-продължително боравене с инструменти и по-малък дискомфорт, тъй като намалява силата, която трябва да се упражни.
 
Роботизираният външен скелет X1 е разработен от NASA и Институтът за изучаване на човешкото и машинното познание във Флорида с помощта на инженери от Oceaneering Space Systems в Хюстън. Той може да подпомага инвалиди или други пациенти с рехабилитационни нужди при придвижване по разнообразен терен, както и да произведе достатъчно сила, за да се използва като ефективно устройство за упражнения в бъдещи космически мисии.
 
Научноизследователският институт в Хюстън и NASA изпробваха приложимостта на R2 в телемедицината, осъществявайки медицински процедури чрез електронна комуникация. С управление на робота от разстояние е извършен ултразвуков скенер на медицински манекен и е използвана спринцовка като част от медицинска процедура. Така в бъдеще R2 би могъл да помага на лекарите при извършване на сложни медицински процедури върху хора в отдалечени места на Земята или в космоса.
 
     
Източник: NASA

Ключови думи: NASA   General Motors   роботи   хуманоидни роботи   Робонавт   Robonaut   R2  

SAT
Robotics-Bulgaria.com

Подобни статии

Atics
Делта Инструмент

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Rotec
Бибус България

Последно от Lifestyle

Robotics-Bulgaria.com
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмена публикацияПродуктови офертиЕкспертноБизнесТехнологииПредстоящоОбществени поръчки/Търгове
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...