Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

VIPA отбеляза 30-годишен юбилей

21.04.2015   |   Начало»Събитията
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

На 1 април т.г. производителят на техника за индустриална автоматизация VIPA отпразнува 30 години от своето създаване, съобщиха от фирма Атикс, официален представител на компанията за България.

Основана през 1985г. от Волфганг Зеел в Ерланген като фирма за визуализация и процесна автоматизация, VIPA израства от малка компания до средно голямo предприятие с богата продуктова гама за всички задачи за автоматизация. Днес тя е част от YASKAWA Europe.

"Всичко започва с разработката и производството на хардуерни и софтуерни компоненти за света на S5 контролерите. Това включва и първият в света вграден компютър за Siemens SIMATIC . Но само няколко години по-късно VIPA се разграничава от света на S5 и разработва първата собствена, съвместима с S7 контролери управляваща система 200V, последвана много бързо от системите 300V и  100V.

С прекрачването на новото хилядолетие VIPA на няколко пъти сменя местонахождението си, като в крайна сметка се установява в  Херцогенаурах, където се намира и до днес. Тази честа смяна на локациите е в резултат на непрекъснато нарастващата нужда от складово пространство за техниката и увеличениетo на персонала", поясняват от Атикс.

"Важна дата в историята на компанията е представянето през 2004г. на първото PLC CPU, включващо технологията SPEED7, разработена от VIPA и  нейния филиал  Profichip. За първи път в S7 света е постигната такава безпрецедентна скорост на работа. Тази технология е непрекъснато утвърждавана през следващите години, като е в основата на всички VIPA PLC управляващи системи.

Следващият крайъгълен камък в историята на VIPA е през 2012г., когато компанията става част от YASKAWA EUROPE. След повече от две години към днешна дата изглежда, че сътрудничеството между VIPA и YASKAWA е успешно и печелившо и за двете  страни. Първите съвместно разработени продукти, като  SLIO CPU iMC7 бяха представени на SPS DRIVES 2014.

Фирмата е единствена в света, която предлага толкова разширена продуктова гама, включваща от компоненти за индустриална визуализация, PLC управления, честотни инвертори и сервозадвижвания до роботи", допълниха от представителството у нас.

Освен, че чества 30-годишен юбилей VIPA прави промени и в топ мениджмънта си. Главният изпълнителен директор Волфганг Зеел поверява управлението на следващото поколение лидери, но той ще продължи да бъде на разположение  на управленския състав на VIPA за консултации и едновременно с това ще  работи като управляващ директор на филиала Profichip.

     
Източник: Атикс

Ключови думи: VIPA   Атикс   YASKAWA Europe  

ГЕМАМЕКС
Подобни статии
Atics
Ротек
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Мехатроникс
Последно от Събитията

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмена публикацияПродуктови офертиКариериБизнесВидео на седмицатаТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаПроектиТехнически статииЕ-книги
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...