Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Rockwell Automation разработи софтуерни решения за наблюдение на емисии

31.03.2015   |   Технологии
 

Много промишлени предприятия днес разполагат със системи за наблюдение на постоянните емисии (СНПостЕ) на основата на чисто физически  технически средства, с които се следят емисиите на газове като азотния окис (NOx) и въглеродния окис (CO). При тези системи за НПостЕ на място се монтират помпи, филтри и анализатори, чрез които от оборудването осигуряващо горивните процеси се извличат проби от емисиите и се измерват съответните нива на съдържание.

В системите за НПостЕ се изисква всекидневнa доставка на проби от газ с еталонно съдържание, за да е сигурно, че измерванията са точни. Типичната продължителност на жизнения цикъл на такива системи за НПостЕ е от осем до 10 години, което означава, че промишлените предприятия трябва да правят непрекъснати инвестиции за подмяна на това свое оборудване.

Още по-лошо от гледна точка на администраторите в областта на опазване на околната среда е това, че ненадеждни или повредени датчици в системите за НПостЕ могат да доведат до липса на данни за даден период от време. Това кара администраторите със задна дата да преглеждат записите за работата на системата минута по минута за периода с липсващи данни и ръчно да изчисляват измерванията. Някои щати, като например Калифорния, започнаха да налагат глоби в случай на повредени измервателни средства.
Все повече и повече промишлените предприятия изоставят остарелия подход с използване само на физически средства и предпочитат софтуерните решения, известни като система за наблюдение на предсказуеми емисии (СНПредЕ).

Софтуерът в системите за НПредЕ събира в едно наличните архивни данни с данните, отчитани в реално време от съществуващите уреди, монтирани по оборудването осигуряващо горивните процеси, и чрез методи за хибридно моделиране точно предсказва емисиите. Вградена система за сверяване открива повредения датчик и веднага съобщава за това на оператора, а в същото време използва данните от други датчици, за да компенсира и възстанови липсващите данни от повредения.

Софтуерните решения в системите за НПредЕ вече са утвърдени като алтернатива на подхода с чисто технически средства, което е записано и в нормативен документ (Performance Specification 16) на Агенцията за опазване на околната среда на САЩ. Преминаването към новите системи е лесно и просто. Разработчикът на програмното осигуряване или на цялостната система събира данни за оборудването, осигуряващо горивните процеси и прави модел, който после се проверява и тества по утвърдената процедура за Относителна проверка на точността спрямо аналогична система на независима трета страна. Внедряването на новата система не засяга показателите, които предприятието е задължено да докладва. Ето защо не е нужно да се минава през тежка разрешителна процедура.

Софтуерните решения за наблюдение на емисиите могат да бъдат особено полезни за съоръжения в морето, далеч от брега, при които данните могат да бъдат отчитани от уреди и предавани обратно към база данни. Това премахва необходимостта от транспортиране на оборудване до подобни системи за НПредЕ и може да намали до минимум скъпата издръжка на персонала по такива отдалечени съоръжения.

Аналогично, внедряването на системи за НПредЕ във високо пожароопасни и взривоопасни среди премахва необходимостта да се доставят по-скъпите уреди с повишена надеждност, които могат да издържат в такива тежки условия и се ползват в системите за НПостЕ.

     
Източник: Ротек

Ключови думи: Rockwell Automation   Ротек   софтуер   емисии  

SAT
Robotics-Bulgaria.com

Подобни статии

Atics
IEC FOOD&Drinks
Делта Инструмент

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Rotec
Бибус България

Последно от Технологии

Robotics-Bulgaria.com
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмена публикацияПродуктови офертиЕкспертноБизнесВидео на седмицатаТехнологииПредстоящоОбществени поръчки/ТърговеПроекти
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...