Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Иновативна система с виртуални сензори бе внедрена в Gorenje

09.02.2015   |   Начало»Пазар
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Изследователи от института Fraunhofer IWU в Кемниц, Германия, разработиха и внедриха информационно-базирана система за предсказващо наблюдение и поддръжка, която позволява на операторите на оборудването да определят кой компонент от цялата система е изложен на най-висок риск от повреда.

Разработката на системата е част от проекта iMAIN, финансиран по РП7 на ЕС за научноизследователска дейност и иновации. Той обединява производители, индустриални потребители, учени, изследователи в областта на компютърните науки и инженери. Основна цел на инициативата е разработването на иновативни и усъвършенствани технологии за управление, мониторинг и поддръжка на индустриално оборудване.

Прототипна версия на разработената от учените от института Fraunhofer IWU система за предиктивен мониторинг и поддръжка на индустриални машини бе внедрена в производството на една от компаниите партньори по проекта iMAIN - Gorenje Group Словения, производител на домакински електроуреди. Във фабриката на Gorenje за формоване на метални панели за перални машини, хладилници и други подобни уреди, системата се използва за мониторинг на универална преса.

"Ключов компонент в новата технология са интегрираните виртуални сензори. Те получават входяща информация едновременно от компютърно симулирани модели и от физични сензори, които осигуряват данни за натоварването върху всеки отделен компонент. Посредством математически модели и малък брой физически сензори се симулира сценарий на натоварването на цялото оборудване в реално време.

Откакто системата е внедрена, компанията разполага с повече и по-прецизна информация, позволяваща адекватна и ефективна превантивна поддръжка. В допълнение, системата улеснява и оптимизира пресовите операции посредством мониторинг на натоварването върху отделните компоненти на пресата.

Виртуалните сензори осигуряват база за изцяло нов и иновативен подход към превантивната поддръжка. В бъдеще машините масово ще бъдат снабдени с интегрирани функции за самостоятелна детекция и прогнозиране на повреди", допълват от Института. 

     
Източник: Fraunhofer IWU

Ключови думи: Fraunhofer IWU   iMAIN   Gorenje   виртуални сензори  

Област: Реализации  

ГЕМАМЕКС
Подобни статии

Виртуални сензори за индустриални приложения

Atics
Ротек
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Мехатроникс
е-книга Дигитални производствени иновации, март 2024
Последно от Пазар

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмена публикацияПродуктови офертиБизнесВидео на седмицатаТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаПроектиТехнически статииЕ-книгиКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...