Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Димо Димов, управител на SolidFill: 3D принтирането е подходяща услуга за всеки бизнес

20.11.2014   |   Начало»Експертно
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова
Представете дейността на фирма SolidFill
SolidFill е пионер в търговското разпространение и употреба на 3D принтирането/бързото прототипиране в България. Компанията е изцяло фокусирана върху приложенията на технологията и всички производни отрасли като 3D сканиране, дообработка на 3D принтирани обекти, CAD software и други. Заедно с нашите партньори покриваме широк диапазон от апартура, работеща с трите главни технологии за 3D принтирането. Нашите професионалисти се информират всекидневно за новостите в света на 3D принтирането, за да са в крак с нуждите Ви и за да могат да Ви предложат широк спектър от услуги и съвети.
 
За какви компании са подходящи услугите, които предлагате, и в частност 3D принтирането?
От нашите услуги могат да се възползват всякакви по големина организации: стартиращи фирми - като им помогнем да измерят приложимостта на тяхната идея; средни предприятия - за прототипиране на нови продукти и прозиводство в кратки серии; големи производители - за подобравяне на ефективността в предпроизводствения процес. Благодарение на широкото приложение на 3D принтирането/бързото прототипиране от услугите ни могат да се възползват фирми в различни индустрии като: бижутерство, архитектура, индустриален дизайн и производство, стоматология, медицина и много други. 
 
Какви са основните предимства на тази технология?
Независимо дали в малък, среден или голям бизнес, развитието на нови продукти е важна част от развитието на компанията. Новите продукти са това, което движи компанията напред и й дава конкурентно предимство за генериране на печалби. Прототипите на нов продукт са неразделна част от този процес. Технологията на 3D принтирането/бързо прототипиране се вписва идеално в този процес, намалявайки драстично сроковете за доставка, разходите и допустимите грешки при създаването на нов продукт. 3D принтираните модели са ценни инструменти за комуникацията, предаване на идеи между колеги, клиенти и търговци по начин, по който компютърен модел никога не би могъл да бъде от такава полза, тъй като възприятията на хората към физически обект са много по-различни.
 
Разкажете за някой от най-важните проекти, реализирани от SolidFill
Всички проекти, с които сме се занимавали, са различни, интересни и важни по своему. Трудно се сравнява проект за Винпром Пещера с такъв за инстументална екипировка. 
Един от най-сериозните ни проекти бе осъществен в партньорство с фирма Exact Engineering, която е специализирана в проектиране, производство и монтаж на нестандартно технологично оборудване в областта на машиностроенето и екологията. Техни клиенти и партньори през дългите години  стаж са фирми от ранга на Kraft Foods, Liebher, КЦМ, Amer Sports Bulgaria, Kraus и в последно време SolidFill.
Exact Engineering имаха нужда да бъдат изработени шест различни по форма и големина детайла - части от роботизирана глава, която участва в производствения процес на сладки изделия. От всеки един от детайлите бяха нужни няколко бройки. Тъй като обектите са използвани като части от оборудване за хранително-вкусовата промишленост материалът, трябва да е подходящ за допир – директен и индиректен - с хранителни продукти. Фирмата избра този материал да бъде PET. Общият брой на елементите бе 30.
Exact Engineering разполагаха с компютърни 3D модели на елементите, затова не бе нужна намесата на дизайнер или 3D сканиране от страна на SolidFill. След оценка на проекта, нашите специалистите прецениха, че най-подходящия метод за 3D принтиране е FDM (Fused Deposition Modeling). По препоръка на SolidFill към поръчката се добави комплект от елементите принтиране с материал PLA - биоразградим полимер, с добра твърдост и издръжливост на високи температури подходящ за използване в хранително-вкусовата промишленост. Така броят на очакваните за изработка елементи стана 60.
Поръчката бе изпълнена за общо 2 дни - от начало до доставка. В този период бе извършена: обработка на компютърните модели от програмата на принтера; настройка на принтера за различните материали; време за принтиране (на най-висока резолюция за по-добър резултат); допълнителна обработка (полиране). При сравнение с традиционния метод за изработка на тези детайли и триизмерното принтиране от SolidFill, Exact Engineering намали в пъти времето за изработка на детайлите. В допълнение цената на елементите произведени чрез триизмерния печат, е значително по-ниска. И двата принтирани комплекта, от PLA и PET, не отстъпват по качество на обекти изработени по конвенционалните начини подходящи за тези детайли.
 
Работите ли и с чуждестранни клиенти?
Разбира се. Нашия бизнес модел е създаден от самото начало, така че да обслужва най-вече международни клиенти. Чуждестранни фирми, измежду които и такива с офиси в България, се възпозват от ниските цени, които предлагаме, разбира се не за сметка на качеството на услугата. До този момент международните поръчки, които сме изпълнявали, идват от балканските страни - Сърбия, Македония, Румъния.
 
Какви са плановете ви за развитие на българския пазар през следващата година?
Българския пазар има още много да учи за технологията на триизмерния печат. Нашата цел е продължавме, все така успешно, да разпространяваме нейните проложение, за да може местният бизнес да се възползва от преимуществата и да бъде все по-конкурентоспособен на фона на развитите международни компании. През следващата година сме планували организация на редица семинари и форуми посветени на 3D принтирането с международно участие. Самите ние ще посетим такива мероприятия в чужбина. В ход са вече интересни партньорства, които ще ни позволят да разгърнем потенциала на технологията още по-добре.
     
Източник: SolidFill

Ключови думи: SolidFill   Димо Димов   3D принтиране   3D печат   3D сканиране   триизмерен печат  

Област: Експертно  

ГЕМАМЕКС
Подобни статии
Atics
Ротек
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Мехатроникс
Маштех 2024
Последно от Експертно

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмена публикацияПродуктови офертиКариериБизнесВидео на седмицатаТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаПроектиТехнически статииЕ-книги
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...