Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

ВиВ Изоматик внедри система за автоматизирано и дистанционно управление в помпени станции на ВиК Силистра

13.11.2014   |   Начало»Пазар
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова
ВиВ Изоматик проектира и внедри система за автоматизирано и дистанционно управление на група помпени станции, управлявани от ВиК Силистра в Тутракан. 
 
Обектът, предназначен за снабдяване на градския район с питейна вода, е реализиран с помощта на продукти от серията Automation на Phoenix Contact. Той се пет основни подобекта: три помпени станции, резервоар и водна кула. В рамките на проета, изпълнен от ВиВ Изоматик, е внедрена система за автоматизирано местно управление (САУ) на помпите в зависимост от нивото на вода в резервоарите. 
 
За всяка от трите помпени станции е монтиран по един контролер за управление на помпите в автоматичен режим с интегриран GSM модул за връзка към система за дистанционно управление и дистанционна сигнализация (СДУ). В диспечерския център е монтирана операторска станция, снабдена със софтуер за управление и сигнализация на/от обектите, и външен GSM комуникационен модул. Комуникационната свързаност на обектите се реализира по GSM мрежа.
 
В реализацията на проекта са използвани програмируеми контролери (PLC) на Phoenix Contact, софтуер за програмиране PCWorx, готови функционални блокове/библиотеки за PCWorx, комуникационен OPC/ODP сървър от Videc.
 
Използваните контролери на Phoenix Contact са от типа ILC150GSM/GPRS, клас 100, който е подходящ за реализиране на автоматизирано управление за малки до средни по големина обекти. Контролерите имат вградени цифрови входове (16) и изходи (4), като могат свободно да им се добавят модули за INTERBUS комуникационна шина. Те притежават Ethernet интерфейс с поддръжка на различни протоколи (HTTP, FTP, SNTP, SNMP, SMTP) и вграден модул за мобилна комуникация по GSM/GPRS/3G. Сред останалите им отличителни черти са възможност за програмиране с помощта на софтуера PCWorx или PCWorx Express, наличие на свободно програмируем уеб сървър с помощта на софтуера Webvisit, както и интегриран FTP сървър.
 
В проекта се използва протокол Modbus/TCP, предаван по мобилна GPRS връзка за комуникация между трите контролера (предават се измервателни и алармени сигнали). Протоколът ODP е използван за комуникация между трите контролера  и командния център. Този протокол е разработен от Videc за GPRS/3G пакетна комуникация в мобилните мрежи между автоматизирана система и дистанционна операторска станция (диспечерски център).
     
Източник: ВиВ Изоматик

Ключови думи: ВиВ Изоматик   Phoenix Contact   ВиК Силистра   управление на помпени станции   системи за управление   програмируеми контролери  

Област: Автоматизация   Реализации  

ГЕМАМЕКС
Подобни статии
Atics
Ротек
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Мехатроникс
Маштех 2024
Последно от Пазар

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмена публикацияПродуктови офертиКариериБизнесВидео на седмицатаТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаПроектиТехнически статииЕ-книги
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...