Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Напълно автоматизирани системи за безопасност могат да предотварят нови ядрени катастрофи според ISA

10.12.2013   |   Начало»Бизнес
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Международният съюз по автоматизация (ISA) публикува препоръки към операторите на ядрени централи, според които нова катастрофа като тази в Чернобил или Фукушима е неизбежна без въвеждане на изцяло автоматизирани системи за сигурност.

Според документа, озаглавен "Автоматизацията може да предотврати следваща Фукушима", въпреки че технологиите за автоматизация могат да предотвратят повечето бедствия с ядрени реактори, ядрените електроцентрали по света продължават да разчитат на хора за мониторинг на условията и за вземане на решения за коригиране на мерките за безопасност в случай на необходимост.

"Въпросът не е дали, а кога ще се случи следващата голяма катастрофа с ядрена централа. Системите за управление на безопасността във всички 438 ядрени електроцентрали в света са остарели, защото разчитат главно на ръчно управление", обяснява авторът на документа инж. Бела Липтак, консултант с над 50-годишен опит в проектирането на системи за безопасност.

Според него възможните последствия от тежки повреди на ядрени реактори - експлозии и изхвърляне на радиоактивни газове и материали в околната среда - са толкова ужасни, че напълно автоматизирани системи са задължителни. Липтак смята, че авариите в Три Майл Айлънд (1979 г.), Чернобил (1986 г.) и Фукушима (2011 г.) биха могли да бъдат предотвратени чрез автоматизирани системи за безопасност, а дори по-малко радикални подобрения като например постоянно работещи сензори за самодиагностика и контролни панели с графични дисплеи биха предотвратили тези инциденти.

Липтак препоръчва ядрените централи да получават лиценз, само ако имат възможност да изключват автоматично реакторите си независимо от действията на служители или на външни лица, включително и на кибер атаки.

     
Източник: ISA; снимка: ibcae.ac.ru

Ключови думи: ISA   системи за безопасност   ядрени централи   атомни централи   ядрена енергетика  

Област: Бизнес  

ГЕМАМЕКС
Маштех 2023
Подобни статии
Atics
ПАКС Сълюшънс STRATUS
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Industrial Tech Forum 2023
Последно от Бизнес
Маштех 2023

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2023 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмена публикацияПродуктови офертиПазарБизнесВидео на седмицатаТехнологииКариериПредстоящоРеализацииОбществени поръчки/ТърговеПроектиТехнически статииСъбитията
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...