Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Ethernet с нарастващ дял, но Fieldbus остава водещ

19.11.2013   |   Технологии
 

Въпреки ускореното навлизане на Ethernet в индустриалната автоматизация, близо три четвърти (73%) от новите мрежи през 2012 г. са реализирани посредством традиционни Fieldbus мрежови протоколи, сочи проучване на IHS Research. Плахо е навлизането и на безжичните технологии, които се използват предимно за некритични индустриални приложения и мониторинг.

Fieldbus технологиите все още са по-лесни за проектиране и интегриране към крайните устройства, което им помага да запазят стабилните си позиции въпреки множеството предимства на новите технологии. През следващите няколко десетилетия обаче Ethernet ще разширява присъствието си на пазара на решения за индустриалната автоматизация и постепенно ще се превърне в доминираща мрежова технология с пазарен дял от над 50%, считат анализаторите.

Ethernet е в по-благоприятна пазарна позиция в регионите, където бизнесът залага все повече на “зелени” приложения с потребност от хармонизирани индустриални мрежи. Там намират все повече място и безжичните комуникации. Много компании в световен мащаб обаче все още предпочитат класическите Fieldbus технологии, тъй като са надеждни, добре познати на застаряващата работна сила и не се нуждаят от значителни и скъпи инфраструктурни промени.

“С течение на времето Ethernet постепенно ще се налага на консервативния пазар на индустриалната автоматизация, но този процес вероятно ще отнеме повече време отколкото някои биха искали. Интензивната реклама и интегрирането на технологията в новите продукти за индустриална автоматизация означава, че пазарът вече създава у потребителите нагласа да възприемат Ethernet като водеща мрежова технология на бъдещето”, твърдят от IHS Research.

Тенденциите са все повече да нараства броят на контролери, сензори и устройства, свързани в мрежи за индустриална автоматизация независимо от технологията. Над 11 милиона такива връзки са били осъществени посредством Ethernet и Fieldbus протоколи през 2012 г, а според прогнозите на IHS през следващите три години общият им брой ще нарастне до 19 милиона.

     
Източник: IHS Research; снимка: dreamstime.com

Ключови думи: IHS Research   Ethernet   Fieldbus   мрежови технологии   мрежови протоколи  

Област: Технологии  

SAT
Robotics-Bulgaria.com

Подобни статии

Atics
Делта Инструмент

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Rotec
Бибус България

Последно от Технологии

Robotics-Bulgaria.com
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмена публикацияПродуктови офертиЕкспертноБизнесВидео на седмицатаТехнологииПредстоящоСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеПроектиОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...