Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Новата лаборатория ни позволява да сме в крак с новостите в сферата на автоматиката

18.11.2013   |   Начало»Експертно
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

Проф. дтн инж. Чавдар Иванов Дамянов, ръководител на катедра „Автоматика, информационна и управляваща техника” при Техническия факултет на Университета по хранителни технологии – Пловдив

В рамките на честванията по случай 60 години от създаването на Университета за хранителни технологии – Пловдив, бе отпразнуван и 40-годишен юбилей на катедра "Автоматика, информационна и управляваща техника". С какви мероприятия отбелязахте годишнината на ръководената от Вас катедра?
За нас, преподавателите в катедра „Автоматика, информационна и управляваща техника” юбилеят беше най-значимото събитие за годината. То имаше два акцента: Организирането и провеждането на Седмата национална конференция по „Автоматизация на процесите в хранителната и биотехнологичната промишленост 2013” и откриването на новата лаборатория по „Индустриална автоматика”. Имаше и съпътстващи прояви, като проведената младежка научна сесия за студенти и докторанти, както и срещи с наши възпитаници от 35-те випуска на специалността.

По време на честванията бе открита и нова лаборатория. Какво е нейното предназначение?
Новата лаборатория по "Индустриална автоматика" е предназначена да обслужва както конкретни дисциплини от учебния план на специалност "Автоматика, информационна и управляваща техника", така и цялостния учебен процес в магистърския курс. Тя освен лаборатория е и мутимедийна лекционна зала. Като нова придобивка беше открита с кратко академично тържество, фирмено представяне на SMC и рязане на лента, както повелява традицията и ритуалът в подобни случаи.

Какво оборудване е внедрено в нея? Кой е негов доставчик? Каква е общата стойност на инвестицията?
Като изключим компютърното оборудване, всичко останало е от един-единствен доставчик – българския клон на японската фирма SMC. Колаборацията с фирми от ранга на SMC ни позволява да сме в крак с новостите на световния пазар в сферата на пневмоавтоматиката. В този смисъл ние сме им особено благодарни за помощта в стремежа ни да бъдем силно иновативни, така че нашите студенти в бъдеще да са конкурентоспособни на трудовия пазар.
Оборудването в лабораторията е стендово, от отделни стендове за провеждане на конкретни лабораторни упражнения със студентите до пилотни модели на някои технологични процеси. Голямо предимство и изключително полезно за нас се оказа специализацията на SMC в производството и на оборудване за обучение.
Трудно ми е да дам в момента точната стойност на инвестицията, още повече, че тя е в процес на развитие и в следващата 2014 година. Лабораторията все още е в процес на изграждане. Планираните средства за това са от порядъка на 15 хиляди евро.

Какво е значението на подобни инвестиции за Университета и неговите студенти?
Тривиалният отговор е, че значението на такава инвестиция за Университета и студентите е голямо. Ще отбележа, че освен в учебния процес тя предоставя възможности и ще бъде използвана за високотехнологично управление на инженерни задачи и развитие на научно-изследователски проекти.

Каква според Вас трябва да е ролята на бизнеса в българското образование?
Откровено казано, ролята на бизнеса в българското образование е почти нищожна. Фирми като SMC са по-скоро изключение, отколкото правило. Икономическата криза затруднява всички, но създаването на инженерни кадри е труден процес, изискващ съвременна материална база. Възпитанието на новото поколение инженери трябва да се осъществява в модерна технологична среда. Именно в тази насока следва да се замисли бизнесът – осигуряване на практики, стажове и подпомагане изграждането на лабораторната база.

     
Източник: Инженеринг ревю

Ключови думи: SMC   лаборатория   оборудване   автоматизация  

Област: Експертно  

ГЕМАМЕКС
Подобни статии
Atics
Ротек
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Мехатроникс
Последно от Експертно

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмена публикацияПродуктови офертиБизнесВидео на седмицатаТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаПроектиТехнически статииЕ-книгиКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...