Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Автоматизация на инфраструктурни мрежи със „стандартни“ контролери (част 2)

23.09.2013   |   Технологии
 

За да предложи на потребителя стандартизиран и лесно използваем интерфейс за комуникация с контролния център, Wago интегрира протоколите за дистанционно управление IEC 60870-5 101/-104 и IEC 61850 в модулните контролери на своята I/O-система. В случая на IEC 60870-5-101/-104, тези протоколи са сигнално ориентирани, което означава: между управляващите устройства и модулния контролер се обменят съобщения, стойности от измервания, битови модели, отчетени стойности и команди (за изпълнение), съответно със и без информация за времето на настъпване на събитието.

Ако този подход бъде приложен към IEC 61850, то той би съответствал като базов обект на родовия тип обекти GGIO. Все пак, важна добавена стойност на този стандарт е наличието на типизирани обекти, например когато трябва да бъде автоматизиран мрежов трансформатор, ротор на вятърна турбина или фотоволтаична инсталация. Освен това, ако бъдат разгледани разширенията на стандарта IEC 61850, към родовия тип обекти GGIO ще бъдат добавени около 220 допълнителни специфични типове обекти.

Тъй като на производителя не е известно кои типове обекти съгласно IEC ще използва потребителят, решението за автоматизация би следвало да може да обслужва всички специфични обекти, напр. YPTR-обект за интегриране на трансформатори. Решението на Wago предоставя на потребителя стандартния интерфейс за свързване към системи за управление, но не и вътрешната логика на типовете обекти. В крайна сметка потребителят е този, който разполага с необходимото ноу-хау за нейното прилагане и който внедрява логиката. Програмирането на задачата за автоматизация се извършва с помощта на системата CoDeSys (Code Development System), разработвана от 3S-Smart Software Solutions, и се съхранява в програмируем дистанционен контролер или компактен индустриален компютър (I/O- IPC).

CoDeSys е отворена система за програмиране в съответствие с международния стандарт IEC 61131-3 и предоставя на разположение на потребителя пет езика за програмиране. За да може потребителят да подготви възможно най-лесно контролера за дистанционно управление (750-872) и I/О-контролерите за комуникация между процесите (758-870 и 758-875) за комуникация със система за управление, в CoDeSys е интегриран инструмент за конфигуриране и за двата стандарта (IEC 60870 и 61850). По този начин се задават параметрите на IEC-комуникацията - не е необходимо тяхното по-нататъшно програмиране.

Мащабируеми контролери за тежки условия

Модулните контролери, независимо от тяхното специфично приложение, предоставят множество системни характеристики, които предлагат предимства и при използването им в проекти с "умни" мрежи (Smart Grid). Потребителят избира контролера с оглед на своите изисквания за мощност и комуникационни интерфейси. При това мощността на централния процесор може да достига от няколко MHz за задачите за контрол до клас Pentium в гигахерцовия обхват за комплексни задачи за регулиране.

За комуникация са достъпни интерфейси за Profibus, Modbus, както и за KNX, така че контролерите могат да бъдат използвани и като междумрежови интерфейси между системите за дистанционно управление и тези за автоматизация на производството или сгради. Технологията, използваща пружинни клеми, предлага обезопасена срещу вибрации техника на свързване, каквато намира приложение например във вятърните турбини и железопътните превозни средства. Wago използва във всички свои продукти технологията на пружинните клеми, следователно и в системата Wago I/O с различните нейни програмируеми контролери, свързващи елементи, както и входни и изходни
клеми.

Много от тези компоненти са достъпни и за разширен температурен диапазон от -20 до +60 °C. В това изпълнение повърхността на печатните платки на електрониката е цялостно лакирана, което я прави подходяща за употреба в шкафове на открито, например за контрол на кладенци, в станции за зареждане на електрически превозни средства или в крайбрежни зони с богат на солени пари въздух. Технологията е приложима както на сушата, така и в морето.

Модулните контролери предлагат голям избор от I/O шинни клеми. Той варира от спестяващи пространство 16-канални цифрови терминали с висока плътност през специални трифазни клеми за измерване на мощност за енергиен мониторинг на трафопостове до искробезопасни клеми, използвани в газоразпределителните станции. Благодарение на програмируемостта на системата за автоматизация, с CoDeSys могат да бъдат създавани и визуализации, които да бъдат качвани директно в уеб сървъра на контролера. Като решение от типа "всичко в едно", модулните контролери с IEC комуникация редуцират нуждата от пространство и степента на сложност в разпределителния шкаф, като по този начин намаляват и разходите за решения за автоматизация.

     
Източник: Ехнатон

Ключови думи: Ехнатон   Wago   контролери   инфраструктурни мрежи  

Област: Технологии  

SAT
Robotics-Bulgaria.com

Подобни статии

Atics
Делта Инструмент

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Rotec
Бибус България

Последно от Технологии

Robotics-Bulgaria.com
IndustryInfo

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

  Фирмена публикацияПродуктови офертиЕкспертноБизнесВидео на седмицатаТехнологииПредстоящоСъбитиятаОбществени поръчки/ТърговеПроектиОбяви за работа
 

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...