Automation Bulgaria  
Ехнатон
Ехнатон

Система за входящ контрол с контролери на OMRON в Херти

02.07.2013   |   Начало»Пазар
Редактор
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова
Пепа Петрунова Редактор
Пепа Петрунова

За нуждите на компанията Херти – производител на алуминиеви, пластмасови и композитни капачки, и по нейно задание, бе разработена система за входящ контрол, която представлява свързващо звено между производството и ERP системата, съобщи инж. Пламен Пенев, ръководител Внедряване и развитие, който е разработил системата.

В компанията системата за входящ контрол като самостоятелна (без ЕRP) стартира през 2011 г. Първият й пуск е в един участък, за да може да бъде тествана и адаптирана към нуждите на текущото производство. Системата е адаптирана както към машини, които не са произведени от нас, така и към машини, които сме изработили и проектирали за нашето производство с помощта на фирма Тихерт, собственост на Херти и наследник на бившата техническа дирекция на Херти.

„Сега тя обхваща 30 машини (производствени линии) и предстои усъвършенстване и адаптиране по време на работа. Изцяло при нас съм разработил и проектирал (на ниво контролер и дисплей) програмата на системите, която е доста сложна откъм комуникационна и програмна логика. Това е така, защото в програмата се извършва и сравнение на баркодове на материали, събиране на различни цифрови и аналогови сигнали от машините. Те са свързани в Етернет и могат да комуникират помежду си интелигентно. Т. е., ако имаме преминала някаква операция, даден продукт може да съобщи на контролер от следваща операция да има готовност да приеме нова операция на същия продукт”, допълва той.


Предимства на внедрената система

Основните предимства на внедрената система за входящ контрол са:
- Съхраняване на данни за параметрите на продукти, произвеждани от дадената машина в дълъг период от време.
- Мониторинг в реално време за изработка на даден продукт и полуфабрикат.
- помага за бърз анализ на данните за от машините за взимане на мениджърски решения. Например при засичане на дълго ПЗО (престой) да се вземе предвид той да се намали при съответния продукт.
- Проследимост на технологичните параметри (много важен момент в Херти) на вече изработения продукт при възникване на отклонения или проблеми с качеството.
- Отчетност на реално изработени количества.
- Отстраняване на грешка при използване на неправилен входен материал или инструмент за обработката му.
- Достъп през Интернет до всяка система за дистанционен контрол и мониторинг.
- Затваряне на цикъла - данните от машините директно постъпват в ERP без човешка намеса за отчета, при която може да се получи грешка. След което се прави анализ точен и бърз на данните към всички други звена в ERP - планиране, счетоводство и т. н.

Пламен Пенев коментира, че тази концепция на системата за входящ контрол може да се приложи за всяко производство. В случая на Херти тя е изградена с контролери и дисплей на OMRON. „Изграждането с компоненти на OMRON е във връзка с това, че продуктите на OMRON, които сме доставили със съдействието на г-н Георги Генчев, са с много високо качество и надеждност на апаратурата. С фирма Гемамекс работим от 1998 г. и са ни помогнали за усвояването на контролерите OMRON”, споделя впечатления от съвместната работа с доставчика на компонентите инж. Пенев.

Системата за входящ контрол има като основна функция да събере и съхрани данни от машини в производствените участъци. Данните са: входни броячи температури, изходни броячи и други параметри от машините които са важни за технологичния процес и отчетността. Данните, които постъпват в системата и съответно излизат от нея, са във текстови файл .csv. Файловете с такова разширение сe отварят с Еxcel, PowerPoint и други офис програми, което прави обработка на данните лесна за всички програми. Системата е снабдена и с баркод четци за сравняване на данните от ЕRP и данните от входните материали по машините. Цялата обработка се извършва от контролера на системата. Данните се записват на CF card в дисплея с интервал 1 sec. Системата е двойно резервирана, веднъж данните са на карти по машината и още един път се записват в сървър на ЕRP системата. След като се запишат данните на картите, те се подават на ЕRP системата през ftp протокол за по-нататъшна обработка и анализ от ERP-то. Като механизъм системата представлява следната блок диаграма:

• ERP (enter price resource planning) - входящи данни: графици за изработка на проукт, количества на продукта бройки, баркодове на входящите продукти, рецепти и др. параметри на продукта.
• Система за входящ контрол (контролер + дисплей с карта памет CF card) - събират се данни от машините: реално изработени бройки, температури при изработка на продукта и др. Сравняване на баркодове на входящите материали (инструменти), заложени от ERP с баркодове на материалите по време на работа по машините. Запис престои по машините (ПЗО). Запис на баркодовете на материалите и реално изразходваните им количества.
• Текстови файл .csv, който се извлича от картата нa дисплея чрез ftp протокол. Записа на данните от машините е на всяка 1 sec. Извличането на данните от картата е по заявка на ЕRP системата.


Разработката впечатлява с всеобхватност и функционалност

Имам удоволствието да оценя една много полезна за фирма Херти разработка, която впечатлява с всеобхватност и функционалност, заяви Георги Генчев, президент на ГЕМАМЕКС. Впечатляващо е, че системата е реализирана като надстройка над софтуера за локално управление в контролера и терминала на всяка една машина. Обичайно повечето разработки за управление на машини са презапасени откъм памет и изчислителната мощност на контролера. Именно тук специалистите на Херти са постигнали значителен ефект, като са реализирали програмни модули за PLC, които използват наличния капацитет на контролерите. При това ERP системата разполага с бързината на изчислителната мощ на всеки машинен контролер. Този подход редуцира инвестиционните разходи при внедряване на такава система за входящ контрол. Той предполага добавяне на сензорни терминали за машини, които нямат такива и евентуална подмяна на някои CPU модули с по-мощни такива. Това минимизира значително началните инвестиции за внедряване на ERP система, а ползата от нея за всяко производство е много голяма.

Системата е реализирана за контролери на OMRON. Фактът,че независимо от типа им те са софтуерно съвместими, предоставя възможност за внедряване при други производства с машинен парк с OMRON контролери. Това е една успешна финансирана по линия на ЕС разработка, която ще предизвика интерес в бизнес средата на OMRON в Европа.

     
Източник: Инженеринг ревю; снимки: Херти

Ключови думи: Херти   Гемамекс   контролери   OMRON   входящ контрол  

Област: Реализации  

ГЕМАМЕКС
Подобни статии
Atics
Ротек
ПАКС Сълюшънс  ADS TEC

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


Мехатроникс
Е-книга Изкуствен интелект в индустрията
Последно от Пазар

Специализиран портал от групата IndustryInfo.bg

Действителни собственици на настоящото издание са Теодора Стоянова Иванова и Любен Георгиев Георгиев

ПОЛИТИКА ЗА ПОВЕРИТЕЛНОСТ И ЗАЩИТА НА ЛИЧНИТЕ ДАННИ
Условия за ползване
Изисквания и условия за реклама
Карта на сайта

© Copyright 2010 - 2024 ТИ ЕЛ ЕЛ МЕДИА ООД. Всички права запазени.

  Фирмена публикацияПродуктови офертиБизнесВидео на седмицатаТехнологииОбществени поръчки/ТърговеСъбитиятаПроектиТехнически статииКариери
 

ОЩЕ ПОРТАЛИ ОТ ГРУПАТА

IndustryInfo.BG

ПРЕПОРЪЧВАМ МАТЕРИАЛ


 
 
момент...