Следвайте ни в социалните мрежи:
TLL Media | Инженеринг ревю | SEE INDUSTRIAL Market | Български Технически Каталог| Енерджи ревю | Енерджи Инфо БГ | ТД ИНСТАЛАЦИИ | Екология & Инфраструктура
Automation-Bulgaria.com Ехнатон SAT
 
Automation-Bulgaria.com
Atics
IndustryInfo.BG
Electronics-Bulgaria.comЕЛЕКТРОНИКА Automation-Bulgaria.comАВТОМАТИЗАЦИЯ Electrical-Bulgaria.comЕЛЕКТРОАПАРАТУРА Lighting-Bulgaria.comОСВЕТЛЕНИЕ HVAC-Bulgaria.comОВК Water-Bulgaria.comВиК Machinebuilding-Bulgaria.comМАШИНОСТРОЕНЕ PowerIndustry-Bulgaria.comЕНЕРГЕТИКА

НОВИНИ

20.10.2020   |   Глобал-Тест обяви новата си есенна промоция на два комплекта с най-добрия си смарт газ анализатор
20.10.2020   |   АББ и IBM си сътрудничат за укрепване на киберсигурността на индустриалните операции
20.10.2020   |   ТУ-София открива нова лаборатория по вградени системи за управление
Ka Matik
Synchron-S
Комикон
Sigma
Захранване КОМ
Глобал тест
 
Реализации
Търси
RotecDelta instruments

Система за сградна автоматизация в MALL Bulgaria27.11.2012

Новоизграденият MALL Bulgaria е разположен на кръстовището на бул. България и бул. Тодор Каблешков в София. Разгънатата застроена площ на обекта е 130 000 кв. м. Строителните работи по мащабния проект са в процес на реализация и по план трябва да приключат до края на този месец.
Системата за сградна автоматизация е внедрена от фирма Ню Систем. Използваното оборудване е с марката Siemens.

„Мащабът на проекта в частта му сградна автоматизация е наистина е огромен, имайки предвид сигналите, които са над 4500”, заявиха от компанията. В обхвата на BMS са включени следните системи:

- управление на 65 броя джет (jet) вентилатори спрямо нивата на въглероден окис (CO) в гаражите;

- управление на покривни централи, обслужващи „мини МОЛ-а”, посредством интеграция по MODBUS протокол;

- LON интеграция на покривни централи, обслужващи МОЛ-а;

- интеграция на автономни термопомпени климатизатори с водно охлаждане (WSHP) в магазините по MODBUS протокол;

- управление на водни кули, обслужващи WSHP и осигуряващи охлаждането на покривните централи;

- управление на котли, работещи на газ/нафта;

- интеграция по MODBUS протокол на хидрантни помпи и помпи за питейна вода;

- наблюдение на измервателни устройства: интеграция на газомери, над 70 мултимера и над 150 електромера по MODBUS; отчитане на над 40 водомера, посредством импулси;

- наблюдение на слаботоковите и силнотоковите системи средно напрежение, главни разпределителни табла и други;

Освен това, BMS управлява осветлението (150 кръга) по времеви график и по вътрешна осветеност, както и външното фасадно осветление по външна светеност.

Функционални възможности на системата
Системата за сградна автоматизация в MALL Bulgaria е йерархично изградена система на три нива: полево оборудване, обхващащо сензори, вентили, изпълнителни механизми, стайни термостати, честотни преобразуватели. Тяхната цел е да предават определена информация на второ ниво, а именно на DDC (direct digital control) оборудване. Към него се включват всички модули, чрез които се извършва регулиране, управление или наблюдение на процесите, както и захранващи устройства. „В МОЛ България сме използвали програмируеми контролери, чийто софтуер е специално разработен за нуждите на сградата от серията PXC на Сименс.

На трето ниво слагаме мениджмънт станцията или операторската станция, с която работи съответния технически, поддържащ сградата персонал, фасилити компания. За операторската станция са разработени графични страници с помощта на специализиран софтуер Desigo Insight V4.1 и наши специалисти, които отговарят на конкретните системи, изградени в сградата. За нуждите на MALL Bulgaria сме предвидили две мениджмънт станции, едната от които е изцяло предназначена за системата за отопление, вентилация и климатизация, а другата обхваща останалите системи като ВиК, слаботокови, силнотокови, наблюдение на средно напражение, ГРТ1 и ГРТ2. Системата се пуска в експлоатация с определени базисни настройки (задание), които обучения оператор може да променя в зависимост от нуждите на сградата и стремейки се към минимална консумация на енергия. Така изградената система има пряко въздействие върху енергийната ефективност на сградата, благодарение на функционалнността, която тя притежава”, коментираха от Ню Систем.

Характеристиките на оборудването
Използваната за този обект система Desigo 4 има широко приложение в отоплителни, вентилационни и климатични системи. Основното предназначение на системата за сградна автоматизация е дa се грижи за всички инсталации в сградите, като се базира на графично компютърно визуализиране и управление на всички процеси и устройства, изграждащи системите. „Desigo 4 предоставя максимална енергийна ефективност и възвращаемост на инвестициите в краткосрочен план, съчетани с висока надеждност и безотказна работа на системите. Инсталирането и експлоатацията на цялата гама е оптимизирано за максимално облекчаване на крайния потребител. Системата предлага пълна съвместимост с Microsoft и отговаря на международните стандарти за комуникация по BACnet - ЕN ISO 16484-5, ANSI, ASHRAE, B.I.G.-EU. Комуникацията е отворена и предлага връзки с други устройства по протоколи като KNX, LonWorks, M-Bus, ModBus RTU и OPC.

Ниво автоматика бе изградено с ново поколение контролери и I/O модули, сформиращи така наречената модулна серия за автоматика. Разработката включва компактен дизайн, високоскоростен обмен на данни и голямо разнообразие от универсални, аналогови и цифрови сигнали”, заявиха от Сименс.
„Предлаганият софтуер за програмиране на ниво автоматика е изключително гъвкав и богат на редица готови разработени и тествани приложения от Siemens. Базира се на свободно програмиране, като основното ядро е сформирано върху базова платформа на Simatic.

Графичната част съдържа огромна библиотека от специално разработени изображения и инсталации, облекчаващи работата при визуализиране на процесите. Предлагат се и специализирани WEB функции за отдалечен достъп, генериране на SMS аларми и е-mail допринасящи за следенето на системите от разстояние в реално време. Допълнителна функционалност позволява следене, архивиране и оптимизиране на консумираната енергия от сградата в реално време. Системата покрива международните стандарти за енергийна ефективност EN 15232”, допълниха от Сименс.

Предизвикателства при реализацията на проекта
„За първи път работим с този инвеститор, изискванията и предизикателствата пред нас бяха и са големи и смятам, че нашата компания ги оправдава. За нас е изключително признание, че имаме възможност да работим в толкова престижен проект. Бих искала да отбележа, че BMS системата ни беше проверена от професионалисти в сферата, в която работим. Нашата работа се проследяваше детайло през цялостното изпълнение на проекта”, допълниха от Ню Систем.


Източник: Ню Систем, Сименс; снимка: MALL Bulgaria   Област: Реализации  

Етикети:   Ню Систем   Сименс   MALL Bulgaria   система за сградна автоматизация   Desigo 4  
« назад

АБОНИРАЙТЕ СЕ за единствения у нас тематичен бюлетин НОВИНИТЕ ОТ АВТОМАТИЗАЦИЯТА на специализирания портал Automation-Bulgaria.com.  БЕЗПЛАТНО, професионално, всяка седмица на вашия мейл!


ифм
Belopitov
 
IndustryInfo.BG НачалоЗа насРекламаУчастие в порталаКонтакти
 

ЕЛЕКТРОНИКА | Electronics-Bulgaria.com    АВТОМАТИЗАЦИЯ | Automation-Bulgaria.com 
   

ЕЛЕКТРОАПАРАТУРА | Electrical-Bulgaria.com    ОСВЕТЛЕНИЕ | Lighting-Bulgaria.com    ОВК | HVAC-Bulgaria.com
    
ВиК | Water-Bulgaria.com    МАШИНОСТРОЕНЕ | MachineBuilding-Bulgaria.com    ЕНЕРГЕТИКА | PowerIndustry-Bulgaria.com   

ЕКОЛОГИЯ | Ecology-Bulgaria.com

Copyright © 2020        

Политика за поверителност и защита на личните данни  |  Условия за ползване  |  Политика за бисквитките

WebDesignBG